Vaixella reciclada, coberts biodegradables i matèria prima que hauria acabat a la brossa tot i estar en bones condicions. Els organitzadors de l'Assaig General han canviat el destí de tres tones de menjar. Gairebé la meitat s'ha emprat per preparar 900 àpats, i la resta s'ha repartit entre els assistents. Una tercera part dels aliments produïts acaben a les escombraries. Per això és important també modificar els nostres hàbits quotidians. Només a Catalunya un 20% dels aliments que acaben a la brossa són residus domèstics. MÍRIAM GONZÁLEZ, Plataforma d'Aprofitament Alimentari "El que hem vist amb aquest dinar és que es malbarata menjar a totes les etapes: producció, distribució, supermercat i a casa. L'objectiu és que actuem en els àmbits que podem per evitar-ho." La sobretaula ha estat el moment de reflexió i comparativa de l'Assaig General amb un àpat similiar on no s'haurien reaprofitat els ingredients. Avui s'han estalviat quatre tones de CO2 i s'ha reduït en més d'una hectàrea l'impacte mediambiental, és a dir, la quantitat de terrenys i recursos naturals que s'haurien necessitat per produir els aliments emprats.

Els tiquets per al gran àpat sostenible eren gratuïts, però es van esgotar dijous. L’Assaig General ha aprofitat aliments provinents de Mercabarna i de comerços propers. Des de divendres, uns 150 voluntaris han treballat en la preparació de la  infraestructura i tot el material que cal per a aquest dinar, a més de participar en una “disco sopa” mentre tallen verdura.

La cúpula que acull l’esdeveniment està feta amb canyes tallades dels marges de les autopistes i la vaixella amb què s’ha servit el menjar ha vingut del Mercat dels Encants, on es tornarà a vendre ara que ja s’ha utilitzat. A més, el menjar procedent dels mercats i comerços dels barris del voltant ha estat traslladat en rues de voluntaris no motoritzats, en bicicleta.

L’objectiu d’aquest gran simulacre és demostrar que 900 persones poden menjar sense contaminar: el 99 % dels residus que es generin han estat orgànics i l’aigua ha estat transportada des de les fonts amb unes bicicletes cisterna. Segons les dades recollides al final del dia, els organitzadors calculen que han estalviat 14.000 litres d’aigua respecte un àpat similar però oferint ampolles d’aigua envasada.

Pel que fa als residus s’han quantificat en quatre tones de CO2 menys pel fet de no llençar a la brossa aquestes tres tones de menjar, a més de l’estalvi econòmic, que han situat en 4.200 euros. La petjada ecològica que ha deixat el dinar d’aquest dissabte ha estat molt inferior al que suposaria un àpat comprant els ingredients. En aquest cas, els terrenys de conreu i recursos naturals emprats haurien estat l’equivalent a un camp i mig de futbol més.

El FADfest ha organitzat aquest gran dinar tenint en compte el paper estratègic del disseny. Durant tot el dia, el FADfest ha acollit diferents tallers oberts per ensenyar, per exemple, com organitzar correctament la nevera o com iniciar-se a l’hort. Paral·lelament, l’Ajuntament de Barcelona ja fa temps que treballa per donar a conèixer les xifres als barcelonins i ha elaborat un conjunt d’estratègies i consells sobre alimentació per potenciar la cuina d’aprofitament.

El menjar no es llença

Un terç del menjar que es compra a Catalunya va a les escombraries, segons les últimes dades disponibles de la FAO, de l’any 2013. Un estudi d’ara fa cinc anys de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya mostra que l’origen del malbarament alimentari prové en un 58 % de les llars, el dels supermercats només suposa un 16 %.

Segons el mateix estudi de l’any 2011, cada català desaprofita 25 quilos de menjar cada any, una xifra que suposa 262.471 tones d’aliments i que es transforma en 841 milions d’euros a l’any, és a dir, 112 euros per persona. Des de l’organització de l’Assaig General aposten per treballar en conèixer les últimes dades que permetin millorar els nivells de sostenibilitat alimentària i per això compten amb socis científics com la PAA, l’Oficina de Residus de la UAB, l’ICTA i la Fundació Alícia, que han avaluat l’impacte de l’àpat d’aquest dissabte a través d’indicadors ambientals, socials, econòmics i nutricionals.