Aquest dimarts, 4 de febrer, fa 21 anys que va néixer Facebook a Harvard com una xarxa de comunicació interna. La xarxa social aviat es va obrir al món sencer i va revolucionar la manera de relacionar-nos i de mostrar la nostra vida personal. Dues dècades després, la plataforma afronta un futur incert pel rerefons de les notícies falses i per l’auge d’altres xarxes socials com Instagram i TikTok, però, tot i això, segueix sent la xarxa social amb més usuaris de món, amb més de 3.000 milions.
Líder però no atreu els joves
Tot i que els joves no estiguin a Facebook, aquesta plataforma continua liderant i segueix viva. Les dades ho demostren perquè “estem parlant de més de 3.000 milions usuaris a tot el món i està a la part superior de les llistes de les principals plataformes amb presència mundial”, ha explicat al betevé directe Sílvia Martínez, directora del màster de Social Media de la UOC. “En aquests anys han sabut continuar en aquesta posició de lideratge i sobretot ha tingut la consolidació dels perfils d’usuaris que han crescut de manera paral·lela”, afegeix.
Més personal que Instagram
El volum més gran d’usuaris de Facebook el trobem a partir dels 35 anys i la franja d’edat més superior fa servir Facebook per mantenir el contacte amb familiars i coneguts que viuen lluny. “La relació que tenim amb aquesta plataforma és més personal que la que mantenim en altres com Instagram”, explica. “Molts usuaris de Facebook es van crear un perfil fa una dècada o dues i hi segueixen perquè la seva comunitat encara hi és. Potser la fem servir d’una manera diferent que fa uns anys però mantenim el perfil més o menys actiu“.
Un moment de certa inestabilitat
Facebook ha tingut alguns moments crítics. “El 2018 va tenir una crisi reputacional molt important pel tractament de les dades i la privacitat i també en qüestions vinculades a la desinformació i la presència de bots que contribuïen a viralitzar el contingut de fake news“, explica Martínez, que afegeix que “ara es troba en una situació de certa inestabilitat perquè els perfils més joves estan optant per altres plataformes i en aquest sentit ha de fer moviments per no perdre aquesta posició privilegiada que té al sector”.