En la sessió inaugural, hi ha intervingut Ada Colau, que ha destacat l’entitat com una escola de democràcia i una gran mostra d’amor per la ciutat. L’alcaldessa ha aprofitat l’ocasió per donar les gràcies a la FAVB pel seu paper en el cas Palau, on ha actuat d’acusació  popular.  Totes les forces municipals, a excepció de Ciutadans, han estat presents a l’assemblea.

Els delegats i delegades de les diverses associacions de veïns, que s’han reunit sota el lema “Barcelona no està en venda“, han acordat tres grans eixos de treball. L’entitat s’ha plantejant la necessitat de crear un pla contra l’especulació urbanística, per tal de reivindicar una ciutat més justa i per viure-hi. També volen treballar sobre un mecanisme per reduir la contaminació de la ciutat, centrant-se sobretot en la potenciació del transport públic.

Per últim, pretenen anar reduint les mancances en serveis públics, que al seu entendre les retallades han deixat al conjunt de la societat catalana. Per això, han creat una vocalia de serveis socials dedicat  a seguir els casos de vulnerabilitat que hi ha a la ciutat. Des de la FAVB, apunten que els serveis municipals i de la Generalitat estan orientats a donar assessorament puntual però no a fer un seguiment dels casos per garantir que les families puguin sortir d’aquesta situació.

Durant l’assemblea, l’entitat ha demanat un major paper de decisió per als districtes, on els veïns tenen més veu. “Els espais són més espais administratius que de decisió” ha afirmat la presidenta de l’entitat, Ana Menéndez, que ha reclamat que la gestió de la ciutat ha de dependre molt més del districte. També han reclamat l’elecció directa dels regidors de districte.

Al llarg del matí, també s’ha renovat la junta de l’entitat, amb els càrrecs de presidència, vicepresidència primera i segona, secretaria, vicesecretaria, tresoreria i tres vocalies. Ana Menéndez continuarà al capdavant com a presidenta de  l’entitat. Durant el discurs inaugural s’ha recordat la necessitat que té l’entitat a l’hora d’afrontar un canvi generacional, que creu imprescindible per garantir el futur de la lluita veïnal.

Està previst que aquesta tarda es debati i se sotmeti a votació el nou règim intern de la FAVB, que vol desenvolupar el codi ètic i el funcionament democràtic de l’entitat d’acord amb els seus estatuts. També hi haurà un debat sobre els reptes de l’habitatge a la ciutat, un dels punts que més preocupen els barcelonins.