L’Associació de Veïns de la Sagrada Família va començar reivindicant l’envelat i la festa major. Ha plogut molt en 50 anys, i ara les festes se celebren d’una altra manera, amb un munt d’activitats i són més participatives. Però no es van aturar aquí, i la seva tasca ha estat essencial per determinar com és el barri actual de la Sagrada Família i l’evolució que ha tingut des dels anys 70.

Escoles, places, habitatge social o equipaments culturals i socials al barri són alguns dels fruits d’aquests 50 anys de lluita.

Plantar cara a l’especulació

La mostra és un recull dels 50 anys de lluites i del compromís per seguir millorant el barri. Destaquen les reivindicacions per La Sedeta, en aquest cas ja al districte de Gràcia, o l’illa Myrurgia. En aquest interior d’illa ja van signar un acord amb l’Ajuntament l’any 2000 per fer-hi una escola bressol i destinar al barri espais per a habitatge social i altres equipaments. No era ni la primera ni l’última vegada que l’Associació de Veïns de la Sagrada Família plantava cara a l’especulació urbanística.

La força d’estar units

Per als membres de l’associació és clar que si veïns i entitats van units es poden aconseguir coses importants per al barri. Tot i que reconeixen que sobretot s’ha avançat molt en l’època democràtica.

Un altre dels grans projectes que estan prenent forma és la transformació de la plaça de les Glòries, en aquest cas una lluita que han fet conjuntament amb altres entitats veïnals que fan frontera amb la plaça. Després d’anys de protestes, el 2007, van signar amb l’Ajuntament el Compromís per Glòries. Quan van començar semblava que seria impossible, però actualment està en plena transformació, ja ha començat la licitació per construir pisos públics, una escola i zona verda.

Un mapa amb tots els canvis

Aquestes i altres actuacions les recullen en un mapa del barri on han situat totes les fites aconseguides en el mig segle de vida de l’entitat veïnal i també les futures.

La mostra es podrà veure fins a finals de mes a l’Ateneu el Poblet, un espai cultural de 1500 m2, que és una de les últimes conquestes dels veïns de la Sagrada Família, arran de la lluita per l’antic cinema Niza.