Foto: Viquipèdia

(ACN) L’Audiència de Barcelona ha absolt l’expilot de motos Sito Pons dels delictes fiscals dels quals l’acusaven la fiscalia i les agències tributàries de Catalunya i l’Estat. El ministeri públic li demanava 24 anys de presó i 12,4 milions d’euros de multa per sis delictes de frau fiscal per suposadament defraudar 2,7 milions d’euros amb un “entramat d’empreses” que li servien com a “societats instrumentals”, algunes de les quals tenien residència en paradisos fiscals com l’Illa de Man o les Illes Verges. El tribunal considera demostrat que Pons va viure i tributar primer a Mònaco i després a Londres, i que va passar més de 200 dies de cada any fora d’Espanya.

Al final del judici el ministeri públic ja havia obert la porta a rebaixar la petició per si el tribunal considerava invàlides algunes proves documentals obtingudes en els escorcolls domiciliaris. La fiscalia sostenia que, durant els anys del presumpte frau, Pons va viure “de forma efectiva” en un domicili del barri de la Bonanova de Barcelona, però que els anys 2010 i 2012 “formalment va declarar residir al Principat de Mònaco”, on va lloguer un apartament, i a partir del desembre del 2012 a Londres, on va llogar un altre domicili. Ho va fer, segons el ministeri públic, “amb el desig de no tributar a Espanya”.

En canvi, la defensa de Sito Pons assegurava que l’expilot sí que va residir a Mònaco fins al 2012 i al Regne Unit a partir d’aquell any, i que la fiscalia en fa una “suposició errònia”. Així ho demostren, afegeix, “els certificats emesos per les autoritats dels respectius països”. La defensa considerava que aquests certificats eren “suficients” per descartar la comissió del delicte de defraudació a Hisenda, com així han conclòs els magistrats en la sentència. A més, l’Audiència ha considerat acreditat que “la major part dels interessos econòmics i actius financers de Pons i el nucli de la seva activitat econòmica es concentren i localitzen fora del territori espanyol, excepte algunes propietats ubicades a Espanya”.

La defensa considera que l’actuació de la fiscalia respon a una “persecució” contra el seu client. En aquest sentit, recorden que Pons ja va seure al banc dels acusats l’any 2011 i que va ser també absolt.