L’edat és un factor de risc, el més important, en el cas de la covid-19. És per això que es va optar per dur a terme un pla de vacunació en què s’ha prioritzat les persones de més edat i s’ha anat baixant, dècada rere dècada, per anar protegint les persones amb més opcions d’emmalaltir de manera greu i, en alguns casos, morir.

“L’edat com a factor de risc es comença a notar, sobretot, a patir dels 50 anys i de manera molt evident a patir dels 70″, explica l’investigador de l’ICREA a l’ISGlobal, impulsat per la Fundació la Caixa, Quique Bassat. Ara bé, deixa clar que arriba una edat en què les diferències gariebé desapareixen: “En una persona de 20 anys, el risc de patir una malaltia grau no és nul, però és baix i comparable a la d’una persona de 40″.

Per això, Bassat conclou que ja és moment de posar fi a la vacunació per franges d’edat i començar a vacunar tota la població major de 16 anys, independentment de l’edat que tinguin. A més, hi afegeix un altre motiu: “La incidència més alta ara mateix està en el grup entre 15 i 29 anys d’edat, que és el que té més conductes de risc i gairebé no està vacunada”.

“Els joves tenen més interacció social”

En la mateixa línia, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també creu que ha arribat el moment de “plantejar una vacunació oberta sense franges d’edat”. Assenyala que la “major interacció social” entre el joves, “tant de nit com de dia”, fa que sigui necessari començar a immunitzar-los, un cop les persones grans, de més risc, ja estan protegides.

Salut ja va obrir la porta a posar fi a les franges

La responsable del programa de vacunació de la covid, Carmen Cabezas, ja va explicar que després de vacunar les persones entre els 40 i els 49, es podria posar fi a les franges d’edat i obrir la vacunació a tots els majors de 16 anys. Ara bé, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va aclarir que en el cas dels SMS que s’envien des de Salut se seguirien prioritzant les persones de més edat.

Una estratègia estatal

Altres països, com França o Alemanya, ja vacunen tots els majors d’edat. A Espanya, que així sigui, depèn de la Ponència de Vacunes, que, de moment, no s’ha pronunciat.