El principal motiu del canvi d’horari és l’estalvi energètic. Però els contraris a aquesta mesura asseguren que el benefici és baix. Diuen que és complicat de defensar perquè les empreses i comerços treballen les mateixes hores, per tant, no disminueix el seu consum. Tampoc no es nota massa a les llars: actualment en un habitatge el consum més important està a la nevera, la rentadora o el televisor, i “no està clar que amb el canvi d’horari aquest consum disminueixi, no té cap sentit”, segons Jordi Ojeda, professor de la Universitat de Barcelona, que també detalla que en una casa els llums que s’encenen i s’apaguen durant el dia en una casa “són cada cop més de baix consum i, per tant, l’impacte realment és molt baix”.

En xifres, durant els set mesos d’horari d’estiu d’aquest any s’ha produït a Catalunya un estalvi de 15 milions d’euros que es tradueix entre cinc i sis euros per família l’any. Segons el cap de la Divisió de Gestió Energètica de l’Institut Català de l’Energia, Junajo Escobar, si que es tracta d’un “estalvi petit o moderat” però, el canvi d’hora, explica, que s’aplica per un altre motiu: per conscienciar els ciutadans d’una bona gestió de l’energia, i per altra banda, és una obligació aplicar aquesta mesura perquè respon a una directiva de la Comissió Europea. Una mesura que es revisa cada cinc anys, i de moment, el balanç ha estat sempre favorable a fer el canvi d’horari, però cada vegada ho és menys. El 2017toca fer anàlisi i caldrà veure si es manté.

De moment, la nit de dissabte a diumenge guanyarem una hora i, segons els especialistes, aquest horari d’hivern s’hauria de mantenir tot l’any. Un dels metges especialistes en trastorns del son de la Clínica Estivill, Javier Albares, s’hauria de mantenir l’horari de tardor i a l’estiu no canviar-lo. També explica que a Catalunya es tendeix a dormir poc i aquests canvis d’horaris contribueixen que es dormi una hora menys de mitjana que a la resta de països europeus i això comporta conseqüències, com ara menys creativitat, difícil concentració per fer les coses, tendència a patir infeccions i problemes cardiovasculars. El que recomana és dormir les hores que toquen segons l’edat, en el cas dels nens és d’unes 10 hores, en adolescents nou i adults vuit, i recalca que la son no es recupera i que cal dormir aquestes hores cada dia.