Cansament, preocupació, irritabilitat, desmotivació…”. Són alguns dels símptomes de l’anomenada fatiga pandèmica que ha enumerat Marga Torra, membre del Grup de Treball de Psicoanàlisi i Societat del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, al programa ‘reset’, de betevé. Un fenomen en què, segons ha dit, “caldria veure quin paper hi té la gestió que s’està fent de la pandèmia“.

Per a aquesta psicòloga, la “comunicació” de les mesures i de les restriccions és clau. En aquest sentit, Torra ha criticat el fet que “hi ha moltes contradiccions” perquè “un dia et diuen una cosa i un altre dia la contrària”. I considera que “és molt erràtic tot plegat“.

Alerten de possibles reaccions “més agressives”

En un sentit molt similar s’ha manifestat també Ferran Ramon Cortés, director de l’Institut 5 Fars: “La comunicació que estem rebent és molt desconcertant“, ha assegurat el també especialista en comunicació personal. Ha avisat que “no es pot comunicar a la societat de la manera que s’està fent perquè el desconcert i l’arbitrarietat són absolutes“.

La comunicació és desconcertant i l’arbitrarietat és absoluta, això s’està manifestant com a indiferència, però estem molt a prop de què es comenci a manifestar amb reaccions molt més agressives.
Ferran Ramon Cortés, director de l’Institut 5 Fars

Segons Cortés, en aquests moments, això està provocant sobretot “indiferència” per part de bona part de la societat. Però adverteix que “estem molt a prop que es comenci a manifestar amb reaccions molt més agressives“. I ho atribueix, també, al fet que “els polítics haurien de donar exemple i no ho estan fent“, per la qual cosa molta gent pensa que no se li pot reclamar que faci “bondat“.

Persones de terra, foc, aigua i aire

Ferran Cortés defensa que, a l’hora de comunicar les mesures, cal tenir en compte que les persones poden classificar-se en quatre tipus:

  • Terra: són persones molt racionals i analítiques que viuen amb molta impotència el fet que no hi hagi lògica entre unes i altres mesures.
  • Foc: els agrada confrontar, quan creuen que tenen raó reaccionen amb contundència, no es poden estar quietes a casa, prenen riscos.
  • Aigua: persones emocionals i reflexives, amb tendència a donar voltes a les coses, viuen la situació actual amb por i angoixa, necessiten més atenció i empatia.
  • Aire: no els agraden les rutines, són més inestables, la normativa i la lletra petita els ofega, necessiten missatges d’optimisme i esperança.

SAP-Fepol: “L’actitud de la gent és molt vacil·lant”

Els agents de policia també perceben que la pandèmia “ha agreujat” una tendència que ja estava a l’alça: la pèrdua de respecte a l’autoritat. “S’ha perdut la por a agredir els policies“, assegura Imma Viudes, portaveu del sindicat SAP-Fepol als Mossos d’Esquadra. I ho atribueix, també, a les declaracions de certs “estaments polítics“, que han contribuït a “normalitzar” aquestes actituds.

És una tendència a l’alça que la pandèmia ha agreujat, s’està perdent la por a l’autoritat i a agredir els policies.
Imma Viudes, portaveu de SAP-Fepol als Mossos d’Esquadra

En aquest sentit, Viudes ha explicat que els companys els transmeten que “l’actitud de la gent és molt vacil·lant” i ha subratllat que ja no només es tracta de gent jove, sinó també de “més edat”. Concretament, s’ha referit a “persones que a les onze de la nit es troben sota els efectes d’alcohol i drogues” i que “escupen o tussen” amb clara “voluntat de perjudicar el policia“. Situacions que, segons la portaveu sindical, els generen “inseguretat“, tant física com mental.