L’encàrrec és notable i insòlit. D’ara al juny una cinquantena d’experts educatius concretaran quin ús han de tenir les pantalles a escoles i instituts en els propers anys, i també redactaran recomanacions per a les famílies. És l’encàrrec que els ha fet el Departament d’Educació, que, d’entrada, ja proposa vetar els mòbils a l’ESO i eliminar les pantalles entre els tres i sis anys. Ara aquest comitè haurà de recollir l’evidència científica i el coneixement pedagògic per decidir com actuar i fer recomanacions.
Al programa betevé directe, el coordinador de la Comissió de Digitalització Responsable, Màrius Martínez, ha estat clar. La revisió de les pantalles s’ha de fer de forma “pausada, rigorosa i seriosa” en un debat basat “en l’evidència científica”.
Per fer aquesta tasca ingent, Martínez defensa que aquest grup és transversal i interdisciplinari, amb pedagogs, mestres i professors i també especialistes mèdics i psicòlegs. En formen part la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, els especialistes en neuroeducació David Bueno i Anna Forès, així com Francisco Villar, psicòleg divulgador especialitzat en l’ús de pantalles, entre altres integrants.
La comissió la pilotarà el Màrius Martínez, pedagog amb una llarga trajectòria acadèmica i educativa que vol afrontar el debat amb “responsabilitat”. Explica que en el cas dels mòbils “no són bons ni dolents” i té clar que poden oferir riscos i desafiaments. Es decanta per definir el seu ús “més en clau de regulació que de prohibició” i relata la importància d’educar en les competències digitals.
Alerta amb les pantalles infantils
Pel que fa a vetar les pantalles a les classes d’infantils, és més contundent. Recorda que ja hi ha evidència científica que alerta que una exposició precoç afecta el neurodesenvolupament i la socialització dels infants, un coneixement que s’integrarà en l’informe final que faran.