Bronzejar-nos ens agrada, allibera endorfines i ens fa sentir bé. Així ho confirmen dermatòlegs i professionals de la pell, però asseguren que cal fer-ho sempre amb seny i protecció solar per evitar cremades. Són les recomanacions de cada estiu, però ara els experts han hagut d’alçar la veu perquè a les xarxes socials s’està movent una nova tendència: la de crear l’anomenada durícia solar.
“Com aconseguir el call solar”, “El sol no causa càncer” o “Faig servir protecció i tinc durícia solar”. Amb paraules com aquestes tiktokers i famosos estan posant de moda l’hàbit d’exposar-se al sol durant tot l’any i acostumar la pell a la radiació solar per evitar cremades.
Però, què és la durícia solar?
Aquest concepte consisteix a prendre el sol durant temporades prolongades perquè la pell cada vegada es faci més resistent. Segons Oriol Yelamos, dermatòleg i coordinador del comitè de melanoma de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, “l’exposició continuada al sol fa que la pell tingui menys tendència, “a priori”, a cremar-se, però a llarg termini això no té cap benefici per la salut perquè la radiació s’acumula i és el que produeix el càncer de pell“. Per això, considera que aquesta tendència “és un risc, un concepte erroni i sense fonament científic”.
Des de l’Associació contra el Càncer a Barcelona alerten que modes com aquestes són recurrents i és important posar-hi fre. Teresa López Fando, coordinadora de projectes de l’associació, afegeix que “ara és el call solar, però fa poc va sortir el tatuatge solar, aquestes informacions que expliquen com fer la pell més resistent són falses i són un risc per la quantitat de seguidors a qui arriben”.
Cada vegada més sol i més càncer de pell
El canvi climàtic està fent que cada vegada el nostre país tingui més hores de temps assolellat i que, per tant, estiguem més exposats a la radiació. A més, segons apunten els experts, ara el sol és més intens que abans pels forats de la capa d’ozó i remarquen que “diversos estudis relacionen els països amb més sol amb un augment exponencial de casos de càncer de pell directament relacionats amb l’exposició solar”.
Precisament, el càncer de pell és un dels que més és pot prevenir, segons explica López Fando i, per això, és “molt alarmant que cada cop s’estiguin diagnosticant més casos”. La recomanació és cuidar-se la pell, protegir-la i fer revisions amb els especialistes perquè el càncer de pell acostuma a expandir-se de manera més ràpida.
Atenció, sobretot, a infants i joves
Amb tot, els dermatòlegs expliquen que agafar color a la pell és un mecanisme de defensa d’una agressió externa que és el sol i remarquen que cal estar molt alerta, sobretot, amb els infants i joves, posant-los roba amb protecció per cobrir tot el cos, ja que en els primers 20 anys de vida és quan rebem el 80 % de la radiació solar.