Aquest dimecres la periodista i humorista Ana Polo va denunciar Quim Morales, el seu cap quan ella era becària als 24 anys, haver-la abordat després d’un sopar d’empresa. Ho va fer al pòdcast del digital Crític, conduït per La periodista Laura Aznar, on també va assegurar que ha necessitat un temps per poder-ho fer públic i que la va ajudar —entre altres dones— la denunciant de Saül Gordillo.
La també guionista ha assegurat que durant els quatre anys que ha treballat amb Morales reiterades vegades “m’ha volgut fer callar” i ha hagut de sentir com li deia que “això no és el teu pamflet feminista” o “baixes el to del programa”.
Assetjament sexual laboral i abús de poder
Júlia Humet, advocada penalista, i Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violències masclistes, asseguren estar davant d’un cas d’assetjament sexual i d’abús de poder on clarament, diuen, “hi ha una situació de desigualtat” i la persona que el pateix “és més vulnerable” i “no està en condicions de prendre cap decisió”. Totes dues asseguren que aquestes situacions estan “molt normalitzades”.
Xifra oculta en l’àmbit laboral
Humet assegura que a l’assetjament sexual en l’àmbit laboral es dona una gran xifra oculta “per l’estigma” que implica denunciar-ho públicament i per “la por a no ser creguda”.
“Jutjar les dones que denúncien és un gran error, ho fan quan poden”
Alfageme rebla que quan una dona ho diu “el mínim que et pot passar és que t’acomiadin o que et considerin la generadora del problema” i assegura que segons una enquesta europea una de cada dues dones ha patit assetjament en l’entorn laboral. Afegeix que és un “gran error” jutjar una dona que denúncia perquè “ho fan quan poden” i que ningú s’inventaria un assetjament d’aquest tipus sabent que després “rebrà judicis de valor”.
L’advocada especialista en violències masclistes afegeix que desgraciadament hi ha moltes empreses sense protocols i “les dones no saben on acudir”. Finalment creu que no totes les conductes que considerem “èticament reprovables” han de recórrer la via judicial.
10 anys de canvis socials
Segons aquestes expertes, el feminisme i fenòmens com el #MeToo han promogut un canvi social. Diuen que la societat s’ha sensibilitzat respecte a les violències fent que siguin més fàcils d’identificar.
Aquesta psicòloga assegura que durant molt de temps —davant de situacions de violència masclista— han sostingut soles el seu dolor i fins i tot s’han qüestionat si elles “havien fet alguna cosa malament”.
“No totes les conductes èticament reprovables han de recórrer la via judicial”
Alba Alfageme qualifica la denúncia pública d’Ana Polo com “un acte de valentia i de generositat” que pot servir altres dones i que apel·la molts homes a revisar-se perquè “moltes dones ja ho estem fent”.
Quim Morales “admet” l’assetjament
El periodista i guionista Quim Morales va admetre a Catalunya Ràdio que “si ella diu que la vaig agredir serà que sí” i va afirmar haver demanat perdó a la periodista fa 10 anys. Ho ha fet a través d’una piulada a la xarxa social X —de la qual després s’ha esborrat el compte d’usuari— i que la mateixa humorista ha desmentit.