"Adrián Onorio, Adrián Pol. Estan a punt de cridar-me i estic una mica nerviós." Això sí, tot a punt. DNI, etiquetes i fins i tot alguna repassada d'última hora. Aquest ja és el segon examen del matí. El primer ha estat de castellà, que pel que sembla... "Era una mica fàcil." "Fàcil." "Una mica fàcil." Però el de llengua catalana necessita més explicacions a peu de passadís. "Quan va abans de verb i el què conjunció va després." Al Campus de la Ciutadella de la UPF s'hi examinen fins dijous uns 170 alumnes, però a tot Catalunya en són gairebé 6 mil. La majoria es presenta a les proves de fase general per primera vegada... TARIK EL-KADOUI "Jo vaig a una privada i necessitava un 5. Vaig fer molt el gandul i no vaig arribar ni al 5, i he vingut al setembre." i d'altres vénen voluntàriament per millorar els resultats de la convocatòria de juny. MIGUEL RODRÍGUEZ "Vaig treure un 7,77 i per periodisme necessito un 9,5" Però gairebé tots amb mateix dubte... CHEIMA EL JEBARY "Esperem que puguem entrar perquè no hi ha places. Aviam si tenim sort" Sigui com sigui, l'examen és el mateix per a tots, i les normes, també. "Motxilles a les cantonades, agafeu etiquetes, DNI, apagueu mòbils." Un cop a dins, sobretot, posar les etiquetes, concentració i molts ànims. "Molta sort company." I repartits els exàmens, ara sí, comença l'hora de la veritat.

Nou intent per accedir a la universitat. 5.625 alumnes s’examinen aquesta setmana a la segona convocatòria de la selectivitat. Concretament, a la província de Barcelona s’hi han matriculat 4.258 estudiants. Més del 70% dels joves es presenten a la fase general, en què han de demostrar els coneixements en matèries troncals, i també d’alguna assignatura específica, com poden ser dibuix tècnic, llatí o química. La resta de matriculats només seran avaluats de les matèries de la modalitat que han escollit. 249 persones s’hi presenten per millorar la nota que van treure el mes de juny i 152 es tornen a examinar després de suspendre en el primer intent.

El primer dia de les proves ha començat amb dues assignatures troncals: llengua castellana i llengua catalana. Un fragment de la novel·la ‘Nada’ de Carmen Laforet ha estat una de les opcions que havien d’analitzar els alumnes en el primer examen, tal com va passar en les proves del juny. L’alternativa ha estat un text jurídic.

Durant la resta del dia s’avaluaran matèries específiques: disseny, matemàtiques aplicades a les ciències socials, ciències de la terra i del medi ambient, literatura catalana i dibuix tècnic. Dimecres es faran els últims exàmens de la fase general: llengua estrangera i història o filosofia. Fins dijous, se succeiran les assignatures de modalitat.

Els nervis duraran fins al 16 de setembre, quan es comunicaran els resultats de la selectivitat. Es podran consultar a la pàgina web de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat.