examen castella selectivitat 2024 catalunya

L’examen de castellà de la Selectivitat 2024 ha estat, en general, ben valorat per alguns dels estudiants en sortir de la prova. “Un gran regal“, opina un dels estudiants sobre el nivell de dificultat de la prova. Tot i que la identificació dels parells mínims (amb la detecció d’una frase agramatical o un contrast semàntic) han fet ballar el cap a alguns estudiants, molts han coincidit que ha estat assequible. Això sí, hi ha alguns joves que asseguren que se l’imaginaven més fàcil.

Els parells mínims són dues paraules que només es diferencien per l’alteració d’un fonema o so. Alguns exemples: casa i caça o gas i cas.

De fet, sembla que l’opció A ha estat la preferida dels estudiants.

Carlos Ruiz Zafón a l’examen de castellà

També hi ha hagut preguntes sobre un fragment de ‘La sombra del viento‘ de Carlos Ruiz Zafón. En el model A, els alumnes havien de resumir el text de Zafón en no més de 50 paraules i triar els sinònims correctes d’unes paraules que apareixien en el text, com ara ‘ágoras‘ o ‘inclemencia‘.

És una personificació o no?

Nada, de Carmen Laforet, i La fundación, d’Antonio Buero Vallejo, han sortit a l’examen de Llengua i Literatura Castellanes. Els alumnes havien d’identificar, per exemple, si “el aliento de mi ventana” és una personificació. Si bé aquest any podien esquivar les preguntes de les lectures obligatòries, hi ha molts que han optat per respondre preguntes de comprensió lectora sobre aquestes obres, tal com han explicat a betevé.

I, com no podia ser d’una altra manera, a les xarxes socials també hi ha hagut lloc per a l’humor, en espera de les correccions oficials.