Tot i els retards en l’entrega de les vacunes contra el coronavirus, la Comissió Europea preveu recuperar el temps perdut i que a finals de la primavera ja s’hagi vacunat el 45,5 % de la població. Així, per ara, l’objectiu segueix sent que a finals d’estiu un 70 % de la població europea ja estigui immunitzada.

En aquests moments, però, el ritme de vacunació encara no és el que s’esperava a causa dels endarreriments en les dosis. Jorge Garrido, investigador principal d’IrsiCaixa, apunta que això també podria ser un problema per als que ja han rebut la primera dosi: “La segona dosi es pot administrar fins a cinc setmanes després de la primera i és d’esperar que no tingui un efecte important en la immunitat, però hi podria haver problemes si passen diversos mesos fins a la segona dosi“, diu. Si això arribés a passar no se sap quin grau d’immunitat s’assoliria, ja que no s’ha estudiat.

En canvi, sí que consta que, entre els que han rebut la primera dosi, el nombre de contagis baixa al cap de 12 dies. Tot i això, encara es donen casos positius, però en aquest cas passen la covid sense símptomes o molt més lleu.

El contrapunt als endarreriments en l’arribada de les vacunes és l’anunci que, finalment, d’aquí a 15 dies arribaran les vacunes d’AstraZeneca. S’administraran, previsiblement, als menors de 65 anys, ja que és un fàrmac que no s’ha estudiat en població més gran i, davant del dubte, els experts prefereixen no córrer riscos.

A les vacunes disponibles fins ara a Europa s’espera que aviat s’hi sumi la de Johnson&Johnson, que també permetria accelerar encara més la campanya de vacunació. Paral·lelament, se segueixen investigant altres vacunes, com la russa Sputnik, a la qual els estudis preliminars amb 20.000 persones auguren una eficàcia de més del 90 %.