Carles Puigdemont durant una roda de premsa a Brussel·les

El jutge Pablo Llarena ha emès una ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont aquest dilluns pels delictes de sedició i malversació de fons públics. La interlocutòria de Llarena arriba poques hores després de fer-se pública la sentència del procés.

La interlocutòria del magistrat instructor de la causa del procés argumenta la sol·licitud de l’euroordre dient que si la imputació ja va provocar la fugida d’alguns dels acusats, ara, amb les condemnes del judici del procés, els líders sobiranistes que són a Bèlgica i Suïssa podrien “refugiar-se en països que no formen part de la Unió Europea”.

Llarena va retirar les euroordres contra Puigdemont, Comín, Puig, Serret, Ponsatí i Rovira el juliol del 2018 després que l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein decidís extradir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per un presumpte delicte de malversació i descartés el delicte de rebel·lió.

Moncloa veu “oportuna i justa” la reactivació de l’euroordre

El Govern espanyol considera “oportuna i justa” la decisió de reactivar l’euroordre de detenció contra Puigdemont. “El govern [espanyol] ha treballat intensament per facilitar la reactivació de l’euroordre”, apunten fonts de La Moncloa. L’executiu entén que la mesura busca complir el “principi d’igualtat” i que l’expresident de la Generalitat, com la resta de líders independentistes, sigui jutjat i condemnat.