A les 11 del matí, els veïns desallotjats tornen per recollir les seves pertinences. Han passat la nit a cases de familiars o a l'habitació d'un hotel. Acompanyats pels bombers i els serveis d'emergència encara no tenen clar quan podran tornar a casa seva. ARACELI "Sobretodo que el edificio no haya sufrido daños. Ahora estamos nerviosos y con la incertidumbre de ver como queda el tema, si esto se aregla bien y sobretodo que tengamos la seguridad y la tranquilidad de que podemos volver a casa." Durant tot el dia d'avui s'ha treballat per esbrinar les causes d'aquest esvoranc de més de 20 metres quadrats. Una de les canonades del clavagueram es va col·lapsar, però encara està per veure si va ser per una filtració d'aigua corrent o pel cabal d'un altre canonada del subsòl. ANTONI CABEZA, cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona: "Intentarem deixar a la vista el clavagueram per veure quina és la patologia i començar a reparar i reomplir totes les terres." No és la primera vegada que els veïns d'aquest edifici es veuen obligats a desallotjar-lo. Ho van fer el 2005 però a causa de les obres del metro. El sól argilós d'aquesta zona de la ciutat, envoltada de rieres, la fa més vulnerable a aquests tipus d'incidents. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Estem parlant, d'una claveguera que és a més de 7 metres de profunditat això és bastant inusual i això obliga a una actuació de seguretat reforçada." Precisament per arribar a la fondària necessària l'Ajuntament ha fet portar aquesta gran retroexcavadora. A causa de les seves grans dimensions els operaris de l'enllumenat públic s'han vist obligats a despenjar els cables d'electricitat. A banda d'aquest tall de llum, 13 famílies s'han vist privades de subministrament de gas i els carrers de Plutó, Samaniego i dels Cortada han estat sense aigua bona part del matí.

Els treballs han començat ben d’hora, aquesta matinada. A les 6 h, s’ha extret l’aigua del forat i se n’ha començat a retirar la terra, ja que això permetrà determinar què va produir l’elevada pressió d’aigua que va trencar la canonada del clavegueram. No es descarta que pugui tractar-se d’una suma de factors, com ara l’acumulació d’aigua de la pluja al clavegueram, la confluència de dues canonades en aquest punt i l’existència una mina d’aigua natural.

Sense aigua, llum ni gas

La quinzena de desallotjats no podrà tornar a casa fins que no finalitzin els treballs, és a dir, fins que no es repari el tram de clavegueram malmès i es pavimenti de nou tota la zona esfondrada. Per això, a les 11 h, els bombers i els serveis socials els han permès accedir a l’immoble per recollir algunes pertinences.

Els bombers han assegurat que l’edifici no ha patit anomalies, però els residents no tenen gas des d’aquesta nit. També s’ha tallat l’aigua en aquest bloc i edificis dels carrers de Samaniego, Plutó i Cortada. A més, des d’aquest midia, també s’han quedat sense subministrament elèctric, ja que ha calgut tallar un parell de cables per poder garantir la mobilitat de la maquinària.

[L’excavadora buida l’esvoranc de terra, aquest migdia. Foto: Txell Canela]

Una retroexcavadora s’ha traslladat a mig matí al lloc de l’esfondrament per treure la terra i permetre els operaris reparar la claveguera afectada, que es troba a vuit metres de profunditat. Això ha eixamplat l’esvoranc fins a 40 metres quadrats, el doble de la mida inicial. A més, s’estan reforçant les parets laterals davant la previsió de més pluges.

A primera hora de la tarda de dissabte però les feines dels operaris s’han vist aturades pel mal temps. L’amenaça de pluja ha fet que s’optés per una altra solució. Els operaris han omplert de formigó l’esvoranc a l’espera de que el temps permeti tornar a treballar-hi.

El servei de llum i aigua s’ha restablert la tarda de dissabte però no el servei de gas. En aquest cas, caldrà esperar que els bombers comprobin l’estat del forat. També queda pendent la decisió de saber quan els veïns podran tornar a les seves cases. De moment, encara no se sap si podrà ser diumenge o potser més endavant.