Els veïns del carrer de la Malva, a Can Rectoret, han dit prou. Fa anys que demanen que s’arregli el carrer perquè la riera de Sant Cugat, que passa just a tocar, se l’està menjant per sota el paviment. A més, no hi ha cap tanca que eviti la caiguda dels vianants o vehicles a la riera, i hi ha un esvoranc d’uns tres metres de profunditat. Ja hi ha hagut diversos accidents i, per això, han portat el cas al síndic de greuges de Catalunya, que ha demanat a l’Ajuntament que prengui mesures per garantir la seguretat.

Els preocupa la seguretat del carrer

El carrer de la Malva, just a la frontera entre Barcelona i Sant Cugat, està enmig de Collserola. És un cul de sac per als cotxes i hi viu poca gent, però els veïns expliquen que l’utilitzen molts vianants que van d’excursió els caps de setmana. El primer tram de carrer no està pavimentat i a l’hivern s’omple de fang i a l’estiu de pols, però aquesta no és la reivindicació veïnal principal. Als veïns els preocupa molt més l’últim tram, que van pavimentar ells mateixos fa uns anys per poder arribar a casa.

Amb els anys s’ha anat degradant i té alguns forats però el més perillós, expliquen, és que es pot esfondrar perquè falta terra sota el paviment. La riera la va traient progressivament i això ja ha fet que caiguessin dos pals de la llum de la via amb el corresponent forat a l’asfalt, que ningú ha arreglat. Els veïns fa anys que demanen la canalització de la riera per evitar que empitjori més.

Un dels forats que ha deixat la caiguda d’un pal de la llum al carrer de la Malva

Demanen manteniment i una tanca

La vegetació de la riera creix sense aturador i els veïns asseguren que si ells no en fan el manteniment, no el fa ningú. Això fa que l’esvoranc de tres metres per on passa la riera, just al costat del carrer, quedi molt poc visible. Per això demanen que s’hi instal·li una tanca per evitar futures caigudes. De fet, ja n’hi ha hagut diverses. “L’any passat la meva parella estava netejant juntament amb altres veïns i va caure pel forat, es va lesionar l’esquena i li quedarà per tota la vida. Vam reclamar a l’Ajuntament i li van dir que anés més amb compte”, explica indignada Daniela Visciglio, veïna del carrer de la Malva. “Van caure un parell de cotxes i un camió fa un parell d’anys i van haver de venir els Bombers. I poden passar més coses perquè per aquí passen molts nens i ningú no es preocupa de posar una barana en condicions”, lamenta Alfons Freire, també veí del carrer.

Els veïns denuncien que la vegetació amaga l’esvoranc de 3 metres de la riera i demanen una tanca per evitar més accidents

El síndic de greuges ha requerit a l’Ajuntament que actuï

Per la falta de manteniment de la via, els veïns han portat el cas al síndic de greuges de Catalunya, que ha suggerit a l’Ajuntament de Barcelona que prengui mesures per garantir la seguretat de les persones. Actualment el consistori està estudiant què pot fer per millorar l’estat del carrer de manera provisional. La solució definitiva, ha explicat a betevé, requereix un projecte que encara està pendent de redactar. A més, hi ha una dificultat afegida: aquest carrer està ubicat en sòl no urbanitzable d’especial protecció, enmig del parc natural, i no s’hi poden fer segons quines obres, com ara la canalització de la riera que demanen els veïns.