Aquest dilluns els estudiants universitaris de primer curs han reprès les classes presencials que van haver de deixar el 15 d’octubre pel coronavirus. En cap cas es recupera el 100 % de presencialitat, sinó que s’ha optat pel model híbrid de docència, que combina les classes a l’aula amb d’altres en línia.

L’aforament a les aules serà del 40 %

Durant tota aquesta setmana, els alumnes s’aniran incorporant gradualment, amb grups reduïts de fins al 40 % d’aforament, respectant les distàncies de seguretat d’1,5 metres entre estudiants. Una mesura aprovada pel Procicat en la darrera revisió de les restriccions anticovid i que només afecta els alumnes de primer, per respondre a la necessitat d’afavorir l’adaptació i la socialització de tots aquells que comencen uns estudis nous.

“Són estudiants que s’han passat cinc mesos sense un increment de la connexió amb la universitat i els companys nous. L’element de relació i interacció ben entesa és fonamental per a estudiants tan joves, i fins ara no l’han tingut”, apunta Cristina Gelpí, vicerectora de projectes per a la docència de la Universitat Pompeu Fabra.

Els estudiants valoren molt positivament el retorn a les aules

La notícia ha estat molt ben rebuda per la comunitat educativa i, sobretot, pels estudiants, que tenen moltes ganes de viure una etapa d’aprenentatges i amistats nous. Marta del Hoyo, estudiant de Comunicació Audiovisual a la UPF, considera que és “imprescindible relacionar-se amb els companys amb qui passaràs els propers quatre anys”. De fet, afegeix que “estar a la meitat del segon trimestre i no saber-te els noms de molts companys de classe és molt greu”.

Els estudiants també valoren poder cursar semipresencialment aquells graus que contenen una bona part d’assignatures pràctiques. Ainhoa Díaz, també estudiant de Comunicació Audiovisual a la UPF, assegura que la presencialitat és “imprescindible” en carreres com la de Comunicació Audiovisual, en què “has d’aprendre a fer servir una càmera, per exemple, i des de casa es fa molt complicat”.

Segueixen les classes telemàtiques per als altres alumnes

Els estudiants d’altres cursos universitaris, també els de màster i postgrau, seguiran fent classes telemàtiques. Des del 15 d’octubre la presencialitat només es permet per a les pràctiques o els exàmens que s’hagin de fer obligatòriament a les aules.