Treballadors i alumnes de la UPC s’han concentrat aquest dimarts des de les 8.30 fins a les 11.30 h a la via Laietana. La protesta, però, no ha pogut evitar que s’aprovin els pressupostos per àmplia majoria durant la reunió del Consell Social de la UPC. Els números d’aquest any  tindran una retallada considerable, de més del 10% del pressupost global, la majoria de la qual serà en el capítol de personal: una reducció del 6% de la dotació que es traduirà en acomiadaments. Per això les juntes i els comitès del PDI (Personal Docent i Investigador) i del PAS (Personal d’Administració i Serveis) de la Universitat Politècnica de Catalunya hi han convocat tot el personal a la concentració d’aquest matí.

Aquest dimarts s’han ratificat acords del Consell de Govern del dia 15 de març, que inclouen l’aprovació del pressupost de 2013, en què es preveu la retallada pressupostària del 10,4% i un total de 222 acomiadaments. Els representants dels treballadors reclamen que el rector informi la comunitat universitària, que negociï amb ells i que es renovi tant el Consell de Govern com el Consell Social que han aprovat els ajustos perquè, asseguren, tenen caducats els mandats.

En la concentració, que ha aplegat un centenar de treballadors i estudiants a la via Laietana, s’han viscut moments de tensió entre els manifestants i els Mossos d’Esquadra. La Via Laietana ha estat tallada en els dos sentits des de poc abans de les 10 del matí, ja en un ambient més tranquil, i s’ha reobert a dos quarts de dotze. La protesta ha estat precedida d’una tancada d’estudiants a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, on una trentena de persones han passat la nit per rebutjar els ajustos a la UPC.

La retallada afectarà 90 places d’administració i serveis i unes 132 places de docència i investigació amb contracte laboral d’associat. Això, segons els sindicats, es traduirà en l’acomiadament de 340 persones, una xifra superior a les 222 places anunciades per la Universitat, ja que alguns treballadors tenen contractes de mitja jornada.  Personal, sindicats i estudiants han demanat la dimissió del rector, Antoni Giró, la gestió del qual, diuen, ha fet que la UPC hagi tancat l’exercici del 2012 amb un dèficit de 10,9 milions d’euros.