(Redacció/ACN) Un estudi conjunt entre l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha relacionat el virus intestinal microviridae amb l’addicció al menjar i l’obesitat. En concret, la recerca dels investigadors revela que aquest virus provoca alteracions a dos neurotransmissors, que són els encarregats de regular la sensació de sacietat. Fins ara, les investigacions s’havien centrat en els bacteris, però aquesta troballa posa de manifest que altres microorganismes, com els virus, també influeixen en l’equilibri de la salut intestinal i en conductes relacionades amb la nutrició i el metabolisme. L’estudi, liderat per l’investigador de l’IDIBGI, Jordi Mayneris s’ha publicat a la revista Nature Metabolism.

L’estudi vincula directament la presència d’aquest tipus de virus amb el metabolisme de la serotonina i la dopamina. En concret, s’ha detectat que la presència de microviridae, un grup de virus, es relaciona amb un major nivell de triptòfan i de tirosina en sang.

El cos utilitza aquestes dues substàncies per produir la serotonina i la dopamina, neurotransmissors essencials en la regulació de l’humor i el plaer i que estan involucrats en mecanismes del cervell que actuen en l’addicció, com el sistema de recompensa i la regulació de la sacietat i el benestar.

Les conclusions extretes de l’estudi conjunt entre l’IDIBGI i la Pompeu Fabra s’han validat en 264 persones, que s’han distribuït en tres grups diferents. Els resultats obtinguts encaixen amb els d’una altra anàlisi del mateix equip de l’IDIBGI en un altre grup de 942 persones, en què s’ha trobat una associació dels virus amb un menor control d’inhibició.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a