Segons un enquesta elaborada per la PAH, l’Observatori DESC, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l’Agència de Salut Pública i Enginyers sense Fronteres, no tenir accés a subministraments bàsics, la falta d’habitatge o la possibilitat de perdre’l altera quatre vegades més les persones afectades que la població en general. L’estudi també assenyala que en molts dels casos, les persones que ocupen han passat per un procés de desnonament.

L’informe titulat ‘Radiografies de la situació del dret a l’habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona’ s’ha elaborat a partir d’una enquesta a un centenar de veïns de Barcelona, que en algun moment han contactat amb entitats com la PAH o l’Aliança contra la Pobresa Energètica per demanar assessorament. Se’ls han fet 247 preguntes. Una de les dades destacades és que la falta d’un habitatge, la possibilitat de perdre’l i no tenir els subministraments bàsics coberts afecta la salut mental del 82,3 % de les dones i del 70 % dels homes, quatre vegades més que la població general. De les persones enquestades, gairebé la meitat, un 48 %, es troben en situació de pobresa energètica, un 38 % tenen un accés irregular als subministraments d’aigua, llum i gas i un 47 % tenen dificultats per mantenir el seu habitatge en una temperatura adequada a l’hivern.

Segons l’informe, el 80 % de les famílies amb hipoteca viuen amb menys de 400 euros mensuals després de pagar-la. L’estudi també es fixa en les ocupacions. En molts dels casos, les persones que ocupen han estat abans afectades per un procés de desnonament. Les entitats assenyalen que el 81 % de les ocupacions es produeixen en habitatges que són propietat de bancs o de grans grups inversors. Les diferents associacions asseguren que la majoria de les persones afectades prefereixen buscar l’assessorament de les entitats, abans d’anar a Serveis Socials. També alerten de la manca d’habitatges públics a la ciutat de Barcelona.