Les zones verdes disminueixen el risc de mort prematura, fins al punt que un petit increment de la superfície amb vegetació pot reduir-lo en un 4 %. Ho diuen investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona, que han aconseguit demostrar amb un estudi científic els efectes positius que aporten aquests espais sobre la salut.

La meitat de la població del món viu en ciutats, on el verd escasseja

Fins ara molts informes apuntaven que viure envoltats de verd millora la salut mental, redueix l’estrès i el risc de patir malalties cardiovasculars, entre d’altres. Aquesta recerca, però, es basa en estudis que segueixen un grup de persones al llarg d’un període de temps —entre quatre i 10 anys. S’han seleccionat concretament nou treballs que utilitzen una manera senzilla de mesurar l’exposició a àrees verdes de la població, i se centren en la mortalitat.

En total aquests estudis impliquen una mostra de més de vuit milions de persones de set països diferents (Espanya, el Canadà, els Estats Units, Itàlia, Austràlia, Suïssa i la Xina).

Els resultats indiquen, en set d’aquests nou estudis (el 78 %), que un increment de les zones verdes al voltant d’on vivim comporta una reducció significativa en la mortalitat prematura. En concret, la mortalitat es redueix en un 4 % amb un petit increment del verd a 500 metres o menys de la casa de residència.

Quantes morts prematures es podrien evitar?

Les conclusions de l’estudi sustenten polítiques per incrementar zones verdes per millorar la salut pública. Però de moment, no quantifiquen les morts que es podrien evitar fent-ho. Aquest és precisament el pas següent que volen fer els investigadors: estimar el nombre de morts prematures que es podrien evitar a ciutats de tot el món, si s’aconsegueix augmentar la infraestructura verda.