Un informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau vincula entitats bancàries espanyoles amb el finançament d’empreses d’armes que són utilitzades per Israel contra la població palestina. Dos investigadors de l’entitat, Jordi Calvo i Alejandro Pozo, han analitzat l’informe en el betevé directe. L’estudi identifica els atacs a hospitals i camps de refugiats de Palestina amb l’armament i les bombes utilitzades. Llavors busca les empreses que les fabriquen i els bancs que financen aquestes companyies.

Jordi Calvo explica que “hem analitzat 4.000 operacions financeres i hem trobat que hi ha 12 entitats espanyoles que destinen en total més de 4000 milions de dòlars en aquest finançament“. Alejandro Pozo afegeix que “és important dir que el gruix d’aquesta inversió no s’ha alterat des del 7 d’octubre, continua d’una manera similar com si res hagués passat des de llavors”.

“Preocupats per l’aigua i la llum”

L’atac massiu de la milícia palestina Hamas contra Israel va ser el 7 d’octubre del 2023. La incursió va matar més de 1.100 persones i prop de 300 israelians van ser segrestats. L’atac va provocar una ofensiva d’Israel que continua un any després i que ha causat més de 40.000 morts a Palestina, però també al Líban i altres regions.

Al betevé directe, el periodista i excorresponsal al Líban de La Vanguardia Tomás Alcoverro ha explicat que “es viu pitjor des de la distància. En aquest moment tinc gent refugiada al meu pis de Beirut“. Relata que aquests ciutadans no estan preocupats per la geopolítica, sinó per “si tindran llum i aigua o si els atacs els obligaran a sortir al carrer”.

“És inacceptable”

Tomás Alcoverro recorda que en el conflicte actual “no hi ha exèrcits àrabs contra Israel ni Israel fa cap guerra contra els estats àrabs. Israel està fent una guerra a Gaza contra una milícia palestina i al Líban contra una milícia libanesa“.

Els representants del Centre Delàs, per la seva banda, consideren que “s’estan creuant totes les línies vermelles”. Alejandro Pozo critica que “la guerra que fa Israel a Gaza és del tot contrària al dret internacional. Si això passa, s’ha de condemnar amb fets i sancions, perquè és inacceptable. El que no pot ser és recompensar amb diners aquestes empreses que tiren les bombes allà. La manera de fer sancions no és comprar més, és dir no a fer negocis amb aquestes empreses“.

Comparteix a: