LUIS BEJARANO, investigador del CRG "És toda la población de bacterias y hongos que tienes ahora en la boca. Consiste en que los niños se laven la boca con una solución líquida y después esta solución la escupan en otro tubo. Este tubo lo centrifugamos i con ese precipitado en que hay hongos, bacterias, lo congelamos."

És la primera vegada que es realitza una mostra tan àmplia del microbioma de la boca, en un projecte que s’ha denominat Treu la llengua i que té el suport econòmic de l’Obra Social La Caixa.

A més dels estudiants d’ESO, també podran sumar-se al projecte estudiants universitaris i la societat en general en una segona fase, per participar en l’anàlisi bioinformàtica i estadística de les dades.

La recollida de mostres de saliva per a aquest projecte es realitzarà durant dos mesos amb una furgoneta adaptada que es desplaçarà a la quarantena de col·legis i instituts, alguns situats en ciutats i altres en ambients rurals. També es triaran espais segons la ubicació en barris amb escassos recursos econòmics o bé amb un alt poder adquisitiu, per estudiar diferències i coincidències de resultats.

A les escoles que es visitin s’explicarà l’objectiu de l’estudi, amb la finalitat de fer divulgació científica i estimular que la gent jove s’interessi per la ciència.