
Un estudi internacional ha quantificat els dies de calor que són de risc per a l’embaràs i que està causant el canvi climàtic. L’han dut a terme investigadors del grup Climate Central, que han analitzat les temperatures diàries des del 2020 al 2024 en 247 països i 940 ciutats.
Pel que fa a Espanya, Catalunya ha estat la tercera comunitat autònoma on el canvi climàtic ha generat més dies addicionals de calor de risc en els darrers anys, 25 dies. Al davant hi ha les Balears amb 28 dies i Castella-la Manxa, amb 26. Ara bé, pel que fa a les ciutats, en canvi, Barcelona encapçala el rànquing i és la ciutat espanyola (de les quatre analitzades) amb més dies de risc: 28 de mitjana entre els anys 2020 i 2024. Al darrere se situen ciutats com Madrid, amb 25, València, amb 22 dies, i Sevilla, amb 11.
Els dies de calor de risc són els dies en què les temperatures màximes superen el 95 % de les temperatures locals històriques i estan estretament associats a més risc de part prematur. A més de tenir efectes en la salut del nadó, també augmenta el risc de problemes per a les mares després del part.
Les conseqüències de l’acció humana
Els autors de l’estudi assenyalen que de tots els països analitzats, en un 90 % van duplicar els dies de calor de risc com a conseqüència de l’acció humana i el canvi climàtic. Per això, recorden que es tracta d’una crisi de salut pública i que la calor extrema seguirà augmentant si no s’actua. Assenyalen com a problemes principals la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas. Entre les regions més vulnerables per la situació hi ha zones com el Carib, l’Amèrica Central i del Sud o l’Àfrica. La paradoxa és que són les que menys contribueixen a les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
