La coneguda com la font del Cuento torna a lluir en tota la seva esplendor. Forma part del jardí històric del Parc del Guinardó i sempre ha estat molt valorada per la qualitat de l’aigua que hi brollava procedent d’una mina. Per aconseguir que torni a brollar, s’hi ha fet una nova instal·lació hidràulica connectada a la xarxa d’aigua potable. Aquest dissabte al matí s’ha estrenat la imatge remodelada del jardí després de 15 mesos d’obres, i hi ha assistit el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell.
En concret, s’han reparat els elements històrics del parc com aquesta font, s’han impermeabilitzat les basses existents i el circuit d’aigua, i s’han estabilitzat els talussos que estaven erosionats. També s’han refet els camins malmesos i poc accessibles, tot retirant el fibrociment de les vores dels camins, i s’ha millorat la vegetació, cosa que ha fet recuperar plantes aromàtiques i rosers.
No és recomanable beure de la font
Tot i que en principi l’aigua que hi raja és potable, l’Ajuntament ha penjat un cartell indicant que es tracta d’“aigua sense garantia sanitària”. La raó és que la font es troba arran de terra, per mantenir la seva essència, però això incentiva que els gossos hi beguin i que, per tant, no sigui recomanable per al consum humà. En aquest sentit, els veïns que ha anat a la inauguració lamenten que ja no provingui de la mina, però estan molt contents pel fet que torni a funcionar.
El projecte de rehabilitació que s’ha fet al Parc del Guinardó ha tingut una inversió d’1,6 milions d’euros i es va impulsar en l’anterior edició dels pressupostos participatius. El conjunt de les actuacions ha inclòs una àrea de 20.000 m².
Festa amb gegants i un concert
Per celebrar la reobertura de l’espai, s’ha fet una cercavila en què han participat els Gegants del Guinardó —en Joan el Portuguès i la Marieta de la font del Cuento—, els capgrossos i diversos personatges d’època, interpretats pel Grup de Teatre de Rocaguinarda. Després, els alumnes de l’Escola Municipal de Música Can Fargues han ofert un concert.

Ruta biomimètica de dos quilòmetres
A banda de l’esperada posada en funcionament de la font, una de les principals novetats del parc és la incorporació de la primera ruta biomimètica de Barcelona, de dos quilòmetres de llarg. S’hi han instal·lat 10 plafons informatius que assenyalen punts on s’han fet servir elements naturals per donar solucions a les necessitats humanes a través de l’arquitectura o l’enginyeria.
Un jardí dissenyat pel paisatgista Forestier
El Parc del Guinardó, que té més d’un segle d’història, es troba en el terreny d’una antiga finca rústica, el Mas Guinardó. L’any 1910 va passar a ser propietat municipal i l’Ajuntament va encarregar el projecte d’enjardinament al paisatgista francès Jean-Claude-Nicolas Forestier, que va dissenyar el parc en col·laboració amb Nicolau Maria Rubió i Tudurí.
