Des de divendres passat els infants de tres a 12 anys tenen un espai singular de multijocs al Parc Central de Nou Barris. L’estructura d’una balena gegant revesteix aquest espai nou, on poden conviure nens de diverses edats i capacitats. A la part del davant la Balena té tobogans, als quals s’accedeix a través d’una xarxa de cordes per enfilar-se i altres elements que es poden escalar. Dins l’animal hi ha elements per als més petits com un vaixell, peixos de fusta que giren, petites plataformes i un joc del telèfon. Des de dins també es pot moure l’aleta de la Balena.

Un gran espai de joc

Al voltant de l’animal s’hi han instal·lat un conjunt de troncs i cordes d’equilibris i una zona amb dos llits elàstics, un de circular i un altre de rectangular adaptat. La cua de la Balena és també un lloc d’escalada per als més petits. S’han recuperat també altres jocs que ja hi havia en aquest espai com la tirolina. Tot plegat ha tingut un pressupost que ronda el milió d’euros.

Inspiració en els països nòrdics

La Balena del Parc Central és un dels quatre jocs singulars que l’Ajuntament ha dissenyat inspirant-se en altres parcs infantils europeus, sobretot nòrdics, per tal d’estimular la creativitat i la imaginació dels més petits a l’hora que es fomenta l’activitat a l’aire lliure. La idea és defugir les estructures convencionals i oferir-ne d’innovadores que permetin als menors explorar, saltar i experimentar.

Els infants han participat en el projecte

En el cas del Parc Central de Nou Barris, també ha estat resultat d’un procés participatiu amb els nens i nenes de les escoles Calderón de la Barca i Àgora i els de l’Esplai Guineueta per redissenyar el recinte perquè fos més amè jugar-hi. Es van recollir totes les idees aportades pels menors, els experts en jocs infantils. L’estructura polivalent de la Balena reuneix molts dels seus requisits: exploració, escalada, llits elàstics i tobogans.