Països com Corea del Sud, Taiwan, Singapur, Vietnam o Nova Zelanda han aconseguit controlar la pandèmia amb taxes molt baixes de contagi. Un estudi d’ISGlobal, amb la participació d’experts de diferents disciplines, reflexiona sobre l’estratègia covid Zero i la possibilitat de posar-la en marxa també a Europa i l’estat espanyol.

Austràlia va tancar durant sis dies Melbourne, de més de cinc milions d’habitants, en detectar un brot no controlat amb 22 casos. És un exemple d’aplicació de l’estratègia covid Zero. Consisteix a “posar al centre la transmissió. És un esforç comú perquè no circuli el virus i que, per tant, no arribi mai o molt poc al sistema assistencial”, explica Anna Llupià, metgessa en medicina preventiva de l’Hospital Clínic. Una estratègia d’actuació preventiva i antagònica a la de contenció o mitigació que han seguit els països europeus, com Espanya.

Llupià comenta que la clau d’aquest plantejament és “trobar els casos, analitzar-los i confirmar-ne els contactes. Prescriure els aïllaments i donar suport perquè aquests confinaments siguin possibles“.

Encara hi som a temps

L’estratègia covid Zero implica reforçar la relació entre ciència, política i ciutadania. Una comunicació transparent sobre la pandèmia per aconseguir grans acords socials. L’estratègia europea no ha afavorit, fins ara, aquests consensos, però els experts creuen que no és tard per posar-ho a la pràctica a casa nostra. “La covid Zero s’haurà d’adaptar a aquesta circumstància. Costarà més adaptar-se però en cap cas és impossible en un país com el nostre”, assegura Israel Rodríguez, científic social especialitzat en desastres IN3/UOC.

Els resultats dels països que han apostat per aquesta estratègia han desenvolupat una resposta epidemiològica i comunitària més eficaç i menys conseqüències econòmiques i psicosocials negatives.