Quan tenia 10 anys, l’Esther Pujol va anar de colònies i un dia que es va posar malalta el mossèn i professor de religió es va quedar a cuidar-la i va agredir-la sexualment. Pujol afirma que la va amenaçar de matar-la si ho explicava però, tot i això, ho va dir als seus pares, que no van denunciar els fets a la policia però sí que ho van fer al Bisbat.
Trasllat del religiós a un poble proper
L’única mesura que l’Esther va aconseguir per part del Bisbat —que va assegurar que la investigació del cas era secreta— és el trasllat del seu agressor a un poble proper. Pujol ho veu com “un encobriment” del mossèn. “Com acostuma a passar en els casos de pederàstia a l’Església”, explica.

Estrès posttraumàtic fruit de l’agressió
Aquesta supervivent explica que ha passat per diferents estadis al llarg d’aquests 35 anys. Afirma haver patit seqüeles arran de l’agressió sexual, com ara estrès posttraumàtic. Es va casar i va tenir tres criatures. Va ser pel cas Maristes que se li va tornar a remoure tot el que havia viscut.
“”El mossèn que em va agredir sexualment em va amenaçar de mort si ho explicava””
Llavors, l’Esther va traçar un “full de ruta” que, entre d’altres, implicava fer teràpia i parlar amb el mossèn que la va agredir. I així ho va fer. Pujol explica que, tot i saber que el delicte havia prescrit, el va poder mirar als ulls i dir-li la repercussió que havia tingut l’agressió sexual.

Més víctimes per part del mateix agressor
L’Esther assegura que tan bon punt va trencar el silenci, més víctimes del mossèn es van posar en contacte amb ella. Segons explica, li van dir que per fi havien trobat algú a qui poder explicar-ho.
Pujol diu que és clau que l’abús sexual infantil, que afecta una de cada cinc criatures menors de 17 anys —segons la Fundació Vicki Bernadet—, deixi de ser un tabú i que es trenqui amb l’estigma i la vergonya que pateixen les víctimes. I puntualitza: el silenci és l’arma més poderosa que tenen els abusadors.
La prevenció, un element clau contra l’abús sexual infantil
L’Esther té clar que la prevenció és un element clau per lluitar contra l’abús sexual infantil. Té tres fills i des que eren ben petits n’ha parlat adaptant-se a l’edat de cadascun. Prevenir els abusos és un dels temes centrals del debat en què ha participat Pujol i que ha organitzat la Fundació Vicki Bernadet amb professionals, supervivents i familiars d’abusos sexuals infantils.

Una trobada que ha coincidit amb el Dia Internacional contra l’Abús Sexual Infantil i en la qual s’ha presentat “Soc jo”, la sisena campanya de la fundació. Pilar Polo, psicòloga de la Vicki Bernadet, assegura que és molt important la implantació de l’educació afectivosexual a les aules i que les criatures puguin posar nom al que senten des de ben petites.
