Barcelona és buida de turistes. Amb el confinament perimetral de Catalunya és difícil trobar visitants d’altres països al voltant dels principals punts d’interès. Els nord-americans que visiten o viuen a Barcelona acostumen a seguir junts la nit electoral a l’Hotel Majestic en un acte organitzat pel consolat dels Estats Units, una tradició que aquest any no podrà ser per la pandèmia del coronavirus. Entre les alternatives hi ha, per exemple, la de Democrats Abroad, que es reuniran de forma telemàtica amb una videotrucada amb 300 persones.

Annette Abstoss és una de les estatunidenques que participaven en aquestes trobades. Aquest any haurà de seguir les eleccions d’una manera més íntima: “Com que els meus familiars viuen als Estats Units els trucaré per parlar amb ells i saber com estan les coses allà”, explica. Tot i el seu interès per les eleccions, explica que no ha pogut votar perquè hi ha moltes dificultats burocràtiques.

Eleccions polaritzades

Aquestes eleccions són una de les cites electorals als EUA més polaritzades. Fa quatre anys, l’any 2016, que guanyés Donald Trump va sorprendre molta gent. Després de la seva victòria es van convocar protestes contra el controvertit president. Fins i tot Ada Colau va pronunciar-se davant la victòria de Trump. Quatre anys després, alguns republicans han trencat files amb Donald Trump i han donat suport obertament al seu contrincant, el demòcrata Joe Biden.

La tensió és ben present als Estats Units i es nota que per als votants aquesta no és una cita qualsevol amb les urnes. Jordi Ferré és un barceloní que va marxar als Estats Units ara fa 20 anys. Des del 2008 té la doble nacionalitat i, per tant, pot votar al seu país d’acollida. “Molta gent no votava perquè li era igual un candidat que un altre i sentia que el seu vot no comptava, però aquesta vegada s’ha intentat mobilitzar el vot de comunitats com l’afroamericana, els joves…”, explica.

Nit electoral que pot durar dies

Amb tot, el resultat electoral pot ser molt ajustat. A més, serà difícil que aquesta nit hi hagi resultats definitius perquè alguns estats poden rebre els vots per correu fins a tres dies més tard. El president de Democrats Abroad a Barcelona, Christopher Reilly, és un dels que pensen que el president actual, Donalt Trump, se n’intentaria aprofitar. “Trump diria ‘He guanyat’ molt d’hora, abans que tots els vots hagin estat comptats, però seria com Messi dient que el partit s’ha acabat a la mitja part”, apunta.

El que és segur és que aquesta nit electoral serà molt llarga. El vot anticipat ha superat de llarg el d’altres comicis, fet que fa pensar que la participació serà històrica. L’augment de vots podria beneficiar els demòcrates, que podrien recuperar la Casa Blanca quatre anys després.