El decret d’alcaldia, publicat a data de l’1 de març, modifica la normativa del 2012 que va reagrupar totes les estàtues a la part baixa de la Rambla.  La nova normativa no preveu canvis en la ubicació -les estàtues continuaran a la Rambla de Santa Mònica- però sí que implicarà una reducció de places: es passarà de 30 a 24 figures humanes que s’organitzaran en torns, dotze al matí i dotze a la tarda. A l’estiu l’horari serà fins a les 23 i, a l’hivern (d’octubre a abril), fins a les 18 h.

El decret defineix com es faran les inspeccions, estableix que es farà un concurs cada tres anys i manté la taxa per ocupació espai públic, de 190 € a l’any. També prohibeix mostrar imatges amb monedes o bitllets a la caixa dels donatius però, en canvi, permet situar-hi un cartell en agraïment als vianants per la seva “col·laboració amb la cultura i l’art de carrer”. Les estàtues també tenen prohibit pressionar els vianants i exigeix tenir el permís de residència per poder accedir a una plaça, un requisit que des de l’Associació d’Estàtues Humanes han qualificat de xenòfob.

Les estàtues humanes, indignades per la nova normativa

L’Associació d’Estàtues Humanes de la Rambla assegura que el decret s’ha aprovat sense tenir-los en compte, que només s’hi han fet “canvis superficials” i que només es van fer tres reunions amb el col·lectiu. Un dels membres d’aquesta plataforma, Walter San Joaquim, ha assegurat que aquesta regulació no té en compte que “no fan una feina sinó una activitat voluntària”.

A la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament, la CUP ha fet una proposició en què ha demanat anul·lar el decret i fer un procés participatiu vinculant amb les estàtues per arribar a un acord. La proposta no ha tirat endavant pels vots contraris de Barcelona en Comú, el grup Demòcrata i el Partit Popular; hi han votat a favor Cs, ERC, PSC i la CUP.