L’estàtua d’Antonio López té els dies comptats. El diumenge 4 de març es retirarà de la plaça i es traslladarà al Centre de Col·leccions del MUHBA. L’Ajuntament ha organitzat una festa ciutadana per acomiadar l’escultura a partir de les 11.30 h. Hi haurà tallers infantils, circ, titelles, un castell de focs, xocolatada i la música de l’Always Drinking Marching Band. L’acte obligarà a tallar el trànsit de la via Laietana entre les 11.15 i les 13.30 h.

El mateix dia, s’inauguraran dos faristols informatius a la plaça d’Antonio López. Un explicarà la història de la plaça i l’altre, les Bullangues de Barcelona del segle XIX, les revoltes del 1835 a la fi del sistema absolutista.

Es canviarà el nom de la plaça d’Antonio López?

La retirada de l’estàtua d’Antonio López arriba en ple procés per canviar el nom de la plaça. L’Ajuntament havia aprovat el nom de plaça de les Bullangues. El procés s’ha aturat, però, per la irrupció d’una alternativa. Tanquem els CIE i la productora Metromuser recullen signatures per incloure una pregunta en la multiconsulta sobre el nom d’aquesta plaça. La seva proposta és Idrissa Diallo, el nom del jove que va morir quan estava intern al CIE de la Zona Franca el 2012.

Qui era Antonio López?

Antonio López va ser un mercader del segle XIX que va participar en el tràfic d’esclaus des de l’Àfrica fins a Cuba. Va contribuir a fundar el Banco Hispano-Colonial i va finançar la intervenció del govern en la guerra dels Deu Anys. Algons XII el va reconèixer amb el títol de marquès de Comillas.