Tenir un habitatge propi, en condicions i en bon estat és fonamental per a la salut mental de les persones. Ara un estudi ha posat l’accent en els menors de 30 anys i alerta que un 63 % veuen agreujada la sensació de soledat en funció de les característiques de la llar on viuen. L’estudi s’ha elaborat a partir de 1.257 entrevistes a tot l’estat i forma part del segon Baròmetre de l’habitatge a Espanya, que ha fet GAD 3 amb el Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya i que s’ha presentat al saló Construmat. En un 24 % dels casos, l‘estat de l’habitatge està vinculat a l’ansietat i l’estrès i en un 19 %, a la depressió.
Els enquestats assenyalen que els principals factors que influeixen en el seu estat emocional són la ubicació de l’habitatge —un 28 %—, l’estat de conservació —un 23 %—, la falta de privacitat , —20 %—, la falta de llum natural —un 19 %— i la mida reduïda de l’habitatge —17 %.
“Està en joc la salut emocional d’una generació”
Els autors de l’estudi alerten de les conseqüències que pot tenir per a la salut mental el fet de no poder accedir a un habitatge. Nacho Michavila, president de GAD 3 destaca que “està en joc la salut emocional d’una generació”. Per això, creu que cal impulsar de forma urgent polítiques que assegurin l’emancipació dels joves, per “garantir el seu bon estat emocional”.
Els autors de l’informe alerten que no n’hi ha prou amb construir habitatge i que calen solucions estructurals per donar resposta a un “problema multifactorial”. “Cal buscar la manera perquè aquestes generacions hi puguin accedir”, assenyalen.
De fet, el Baròmetre assenyala que el 40 % dels menors de 30 anys encara viuen amb les seves famílies i que un 30 % dels menors de 35, també. Només un de cada tres joves ha accedit a un habitatge en propietat. La majoria, a més, han necessitat l’ajuda dels progenitors per emancipar-se.

