Els indicadors de la pandèmia a Catalunya són optimistes i des de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol afirmen que s’està controlant bé la cinquena onada. Tot i això, mantenen que no s’ha d’abaixar la guàrdia i que cal seguir prenent mesures de prevenció, com ara avançar en el ritme de vacunació. El cap de microbiologia del centre, Pere-Joan Cardona, ha recordat en declaracions a betevé que la variant delta és més agressiva, i ha fet una crida als no vacunats a vacunar-se “perquè tenen molts números de poder acabar a l’hospital.”

Cardona ha puntualitzat que si bé la disseminació està baixant, “no estem pròpiament en una zona de seguretat”. Als hospitals encara hi ha més de 300 pacients covid a les UCI, que tenen una ocupació “important”. “No és un moment per tirar coets, en absolut”, ha reblat.

La variant mu, poc competitiva

Sobre la variant mu de la covid-19, que es va identificar al gener per primera vegada a Colòmbia —i que ja és a Europa—, el cap de microbiologia ha assegurat que és una variant poc competitiva que, al costat d’altres, com ara l’alfa i la delta, té poc recorregut.

Si bé l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’ha afegida entre les variants d’interès, Cardona ha dit que ho fa perquè “d’alguna manera pot sobrepassar la immunitat que tenim amb les vacunes, però mirant les evolucions en diferents territoris s’està demostrant que és una variant molt poc competitiva i no ens hauríem de preocupar en absolut“.

La dominància de la delta, pràcticament del 100 %

A Catalunya, ara com ara, la variant que encara domina entre la majoria de contagis detectats és la delta, segons Cardona, i pràcticament al 100 %. És una “bona notícia”, perquè indica que la pandèmia es troba en un moment d’estabilitat. “Sabem a què ens enfrontem i no sembla actualment que hi hagi variacions remarcables que la puguin substituir.”