Passadissos que fan de magatzem, humitats generalitzades i lavabos que no funcionen. És el cas d'aquest espai cedit pel consistori a l'esplai Matinada-Pòrtics, que, a més, per contracte no es pot reformar. I cada dissabte els monitors han de transportar el material durant 700 metres fins a l'escola Rius i Taulet, on fan les activitats amb els infants. MARTÍ SOLA, esplai Matinada-Pòrtics "El que reivindiquem és que tinguem un lloc estable, fixe, digne, on fer l'esplai. I que no cada tres anys, cada setmana o cada x temps ens haguem de reunir amb el districte per reivindicar que l'educació en el lleure i els esplais volem un local, i un local digne per fer esplai." Un altre cas és el d'aquest esplai del Clot. El districte els ha concedit uns baixos que no s'adapten a les seves necessitats. Per això es veuen obligats a llogar un pis que, tot i les subvencions que reben, resulta costós. Un terç dels pares ja han sol·licitat una beca. ROGER PUIG, president esplai SCV El Clot "Tot costa més però els esplais tenen la voluntat que costi el mateix de fa 10 anys i això és inviable. Això ens va passar amb el local, per exemple, que pagàvem 6.000 a l'any i d'un desembre a un gener vam passar a pagar 12.000. És clar són 6.000 euros que hem de carregar a 6.000 famílies." MARC CARDONA, membre de l'ESPLAC "A part de fer aquest voluntariat també estudiem, també treballem i el reconeixement que se'ns dóna envers això és molt mins i jo crec que el gran exemple és el tema dels locals." Des de l'Ajuntament asseguren que s'està analitzant a fons la situació de tots els esplais i agrupacions de la ciutat. CARMEN ANDRÉS, regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran "Hauríem de fer un pla de com ubiquem aquests esplais i agrupaments, o bé, en aquests locals en les condicions que necessiten per fer la seva activitat, o bé, en altres. I això requerirà una mesura de govern." La intenció és posar remei als casos més greus durant els propers mesos.

L’any 2009, els esplais laics de Barcelona van fer pinya per reivindicar la necessitat històrica que tenen d’adquirir locals que s’adaptin millor a les seves necessitats. Aquest front comú es va traduir en la campanya “Localitza’t“, que reclama la col·laboració de les administracions per posar-hi remei, i que encara avui té continuïtat. En concret, demanen que Ajuntament i Generalitat cedeixin espais o subvencionin l’adquisició o l’arrendament d’equipaments a les associacions de lleure.

La situació actual és que encara hi ha molts esplais que treballen a locals que són deficients, bé per la manca d’espai o bé pel mal estat en què es troben. A més, en molts casos els contractes de cessió no permeten als esplais fer-hi reformes.

Hi ha altres problemes afegits. Alguns esplais desenvolupen les seves activitats en centres escolars, però allà sovint no disposen de magatzem ni tenen llibertat d’horaris per accedir-hi i fer-ne ús. La crisi econòmica també complica l’activitat de les associacions infantils de lleure. Alguns esplais diuen que les subvencions que reben de les administracions són insuficients i això acaba afectant el cost de matrícula, al qual han de fer front els pares. De fet, la sol·licitud de beques ha augmentat considerablement.

El compromís amb un dret dels infants

Des del govern municipal s’assegura que hi ha la ferma voluntat de posar fil a l’agulla i minimitzar les situacions precàries que, en alguns casos, pateixen els esplais de Barcelona. Actualment, el consistori està acabant de radiografiar quina és la situació exacta de tots els esplais a la ciutat, amb una sèrie de reunions amb les entitats. La intenció de la nova regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran, Carmen Andrés, és solucionar els casos més greus en un període de menys d’un any per tal de garantir el dret al lleure de la infància, que es considera fonamental i necessari de protegir.

Des del col·lectiu de monitors i des dels esplais catalans, l’ESPLAC, demanen també que es reconegui la seva tasca, la seva contribució a l’educació i el lleure dels infants.