Feia temps que buscaven una rebaixa del lloguer. Finalment no ha pogut ser i l’Esplai Aventura deixa el local on han fet activitats d’estudi i lleure els darrers sis anys, a més de la recollida i repartiment de joguines de Nadal, en col·laboració amb Serveis Socials. De moment, reubicaran l’esplai a l’Església 9 Barris, la comunitat evangèlica que impulsa l’esplai. La idea és trobar una solució després de l’estiu, sobretot amb la mirada posada a la propera campanya de Joguines Solidàries.

L’Esplai Aventura forma part de l’obra social que desenvolupa l’Església 9 Barris, una petita comunitat protestant amb 62 anys d’història a Verdum. “És un espai social, d’integració“, explica Samuel Aran, pastor de l’Església 9Barris i coordinador del projecte. Les famílies que poden, paguen 15 euros, i no té cost per a les famílies derivades de Serveis Socials. Els nens i nenes venen fan els deures, berenen els que els donem, fem l’esplai en anglès perquè n’aprenguin. A través del joc, fan anglès i educació en valors”.

L’esplai Aventura ha guardat tot el material en caixes per al trasllat

L’esplai acull una cinquantena d’infants

A l’època precovid, hi passaven uns 40-60 infants pel local, a més dels joves que participaven en activitats de cap de setmana i des les entitats a qui l’església cedia el local per fer formació. Ara, part d’aquesta activitat s’intentarà reubicar a l’església del carrer de Font d’en Canyelles. “Per als evangèlics no és un espai sacralitzat, retirarem els bancs i intentarem encabir d’alguna manera el que puguem”, afirma Aran.

Lloguer, pandèmia i filtracions d’aigües residuals

L’etapa al local del carrer de Casals i Cuberó es tanca sobretot per un preu de lloguer que no poden afrontar ara mateix. “Hem demanat una rebaixa i no ha estat possible, i com a entitat, preferim no invertir en estructura, sinó en persones. Entre pagar el lloguer i donar 10 lots de menjar, millor els lots de menjar. Més si no pots utilitzar el local”, assegura el pastor.

I és que la pandèmia i les seves restriccions no fan possible l’esplai ara per ara. A més, coincidint amb el confinament, han sofert unes filtracions d’aigües residuals que també han deixat fora de servei l’espai. “Són filtracions dels baixants del veïns, sempre les hem patit però al març es van agreujar. No les han reparat fins al desembre”, lamenten.

Amenaçada la campanya de Joguines Solidàries

Les reparacions van arribar a temps per poder dur a terme una altra de les grans branques de l’obra social de la comunitat, la recollida de joguines de cara a Nadal, que realitzen en col·laboració amb Serveis Socials, el districte de Nou Barris i els eixos comercials noubarriencs. Ara, és una de les grans preocupacions. “Sense espai, veig complicat fer una campanya que arriba a més d’un miler de nens tant de Barcelona com de camps de refugiats”.

El local d’Esplai Aventura, durant la campanya de Joguines Solidàries aquest gener

Calculen que necessiten un local d’uns 150 m2 per recollir, classificar, emmagatzemar i repartir les joguines l’any vinent. Són optimistes i esperen trobar una alternativa, encara que sigui temporal, abans que no comencin amb la campanya.