En plena temporada de cítrics, torna la collida de taronges a Sant Andreu de Palomar, on hi ha més d’un terç dels més de 3.000 tarongers de la ciutat. El fruit, però, és amarg i no és apte per al consum directe. En canvi, sí que se’n pot fer confitura i, per això, el programa ‘Mans al Verd’ repeteix aquest cap de setmana una espigolada per aprofitar aquests fruits urbans.

L’any passat ja es va fer una prova pilot a Sant Andreu i enguany s’hi han sumat quatre districtes més: el divendres 25 de febrer es va fer a les Corts, el dissabte a Ciutat Vella i Sant Andreu, i el diumenge a Sant Martí i Gràcia. L’objectiu és potenciar els cultius en entorns urbans, la participació ciutadana i l’agricultura ecològica.

Tenim alguns voluntaris que són habituals de les nostres espigolades. Normalment venen al camp, però avui han passat a espigolar a la ciutat
Anna Gras, responsable de comunicació de la Fundació Espigoladors

L’espigolada als carrers adjacents a la plaça de les Palmeres ha superat la de l’any passat. Si van recollir 800 kg de taronges, en aquesta ocasió s’han superat els 1.000 kg només en aquest punt. Els voluntaris han començat la tasca a les 10 h i alguns era el primer cop que espigolaven, mentre que d’altres ja tenien experiència prèvia. “Ja tenia coneixement de la tècnica. La cistella és molt millor que la que teníem l’any passat”, afirma un dels voluntaris.

Un cop recollides totes les taronges amargues, es processaran i es transformaran en melmelada a l’obrador social de la Fundació Espigoladors. Preveuen fer-ne més d’11.000 pots que es distribuiran entre diferents entitats socials que treballen amb persones que es troben en situació de vulnerabilitat alimentària. Les taronges han passat un control previ per certificar que són aptes per fer-ne confitura. “Sempre que passejo veig que totes les fruites acaben al terra i ningú les fa servir”, lamenta una veïna del barri. Per això creu que “és una bona iniciativa”.