El projecte per construir habitatge dotacional i equipaments al solar de l’antiga clínica Quirón, a l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, 9, ja està en marxa. A l’abril començarà la construcció dels pisos amb serveis per a gent gran, per això, les activitats comunitàries que s’estaven fent a l’Espai Quiró mentre el solar estava buit hauran de buscar una altra ubicació.

Tot i que els veïns creien que ja hi havia un emplaçament pactat amb el districte de Gràcia a la Font del Carbó, ara creuen que no està del tot clar, per això asseguren que podria perillar la continuïtat del projecte comunitari.

L’Espai Quiró, sis anys al barri de la Salut

L’any 2015 un grup de veïns de la Salut van acordar amb l’Ajuntament l’ús del solar que havia deixat el trasllat de la clínica Quirón a tocar de la travessera de Dalt. L’objectiu era crear un hort urbà i un espai per al compostatge mentre estigués buit.

El projecte de l’Espai Quiró s’ha anat ampliant en aquest temps amb moltes activitats i unes 30 persones actives. Ara han de fer les maletes perquè el mes d’abril començaran les obres per construir, de moment, l’habitatge dotacional. Això significa que d’aquí a un mes la comunitat de l’Espai Quiró haurà de marxar.

L’espai destinat a les sessions de cinema de l’Espai Quiró

La reubicació a la Font del Carbó, en dubte

L’Espai Quiró creia que es traslladaria a la Font del Carbó, però diu que l’última reunió amb el districte de Gràcia va deixar aquesta opció enlaire. “Hi ha llocs per aquí, pel barri, hi ha tres o quatre llocs, però la majoria són privats i l’únic que és de l’Ajuntament és la Font del Carbó, que és el que ens va oferir fa dos anys i el vam anar a visitar, i com a espai ens sembla molt bé, però si no tenim clar que ens el puguin cedir, doncs estem sense un lloc on anar de moment”, explica Cesca Sancho, de l’Espai Quiró. que creu que necessiten poder traslladar-se a un lloc proper fins que no s’hagin construït els equipaments previstos al projecte de l’Espai Quiró i puguin tornar.

La Font del Carbó, possible reubicació del projecte comunitari de l’Espai Quiró
Si no tenim un lloc per trobar-nos, això inevitablement es diluirà”
Adriana Quena, Espai Quiró

El districte de Gràcia els ha convocat a una reunió el dia 28 de gener per parlar sobre possibles ubicacions. Els veïns creuen que hi ha poques opcions i que hi ha poc temps si han d’entrar les màquines al solar en breu. Per això, temen que projectes com l’hort, la cuina, el cinema i sobretot la comunitat que s’ha creat puguin desaparèixer.

El projecte d’urbanització del solar inclou, a més d’habitatges, equipaments. Hi haurà casals per al barri als locals i a la terrassa, un hort. La comunitat de l’Espai Quiró reclama que es facin els equipaments al més aviat possible per poder tornar a cultivar a tocar de la travessera de Dalt. La idea de la comunitat és tornar a fer el projecte quan el solar on es troben ara ja s’hagi urbanitzat.