L’Espai Nur és un petit oasi al mig de la Nova Esquerra de l’Eixample, a tocar de la futura superilla del carrer del Consell de Cent. Ple de plantes i amb un petit hort, els nens hi acudeixen a regar i s’ha convertit en un punt de trobada per a totes les edats. Ara aquest espai tan singular està en perill per un projecte d’horts comunitaris fruit d’un procés participatiu anterior a la consolidació d’aquest jardí.

L’Espai Nur va sorgir arran de les obres de l’Espai Germanetes, quan els veïns van traslladar-hi les plantes en testos perquè no es malmetessin amb els treballs. Aquell gest inicial es va consolidar amb els mesos i s’ha convertit en un espai d’interès botànic i, més encara, en un punt de trobada i intercanvi intergeneracional. S’ha anat construint a partir de les necessitats dels usuaris, sempre de manera voluntària.

Nen regant plantes a l'Espai Nur.
El jardí té una zona perquè els nens la reguin

Un projecte d’horts comunitaris previ

Ara, l’Ajuntament vol fer una intervenció per convertir l’espai en una zona d’horts comunitaris, tal com es va demanar en el procés participatiu fet abans que l’Espai Nur arrelés, ara fa dos anys. Si tira endavant aquest projecte, podria posar en perill la filosofia de l’Espai Nur. Les persones que se n’ocupen actualment no estan en contra de la intervenció municipal, però demanen que en respectin l’essència.

Els veïns hi donen suport, perquè creuen que és un petit miracle que de manera espontània sorgeixi un espai tan dinàmic i participatiu, i reeixeixi allà on molts projectes planificats fracassen. “És un espai fantàstic, un oasi ciutadà”, exclama la Pilar Cruz, que hi porta sovint els fills. Sosté que no solament s’ha de protegir sinó que s’han de potenciar espais com aquest.

Aquest és un espai fantàstic, és un oasi ciutadà
Pilar Cruz, veïna
Grup d'aduls i infants jugant a l?Espai Nur.
Gent de totes les edats passant la tarda a l’Espai Nur

Un altre veí, el Pablo Peralta, també pensa que cal deixar-lo estar, ja que és un punt de referència per als infants de les escoles del voltant, com l’Escola Diputació, els Llorers o la Joan Miró. De la mateixa opinió és el José Máñez, jubilat, que hi va cada dia i col·labora en el manteniment del jardí. Per ell, no trobaran cap altre projecte que millori el present.

No volen una transformació integral ni treure’n la terra

Mireille Maladry, una de les persones al capdavant de l’Espai Nur, destaca les dinàmiques de col·laboració i la diversitat botànica que hi ha, que ha fet que hi proliferin els insectes i els ocells. Insisteix que no cal un disseny nou de l’espai ni tampoc està d’acord amb el canvi de terra.

Des de l’Associació Jardins d’Emma, principal promotora dels horts comunitaris quan es va fer el procés participatiu fa dos anys, donen suport a aquesta part de reivindicació. Segons Cristian Morenilla, el que interessa a l’associació és tenir espais cultivables i la diversitat botànica també té un interès.

No cal que sigui horta. A nosaltres, el que ens interessa és tenir espais cultivables i tenir una diversitat botànica també té interès
Cristian Morenilla, Associació Jardins d’Emma
Diversitat de plantes en testos a l'Espai Nur.
A l’Espai Nur hi ha més de 150 espècies diferents

El districte està obert a modificar el projecte d’intervenció

El regidor Pau Gonzàlez va explicar a l’Audiència Pública de l’Eixample, feta aquest febrer, que la idea era millorar la relació de l’Espai Nur amb el carrer, ja que ara el Consell de Cent esdevindrà un eix verd i l’espai d’estada creixerà. Tot i la sorpresa que el projecte sorgit dels processos participatius no hagi tingut l’acollida esperada, diu que estan oberts a fer modificacions per poder encaixar-hi l’essència de l’Espai Nur, i ell mateix es va comprometre a respectar-lo.

En cap cas farem una intervenció que l’Espai no desitgi
Pau Gonzàlez, regidor de l’Eixample

Aquesta setmana s’han trobat les entitats amb el districte i hi tornaran abans d’un mes per mirar de fer una adaptació del projecte que en garanteixi la continuïtat. Des del districte, però, demanen que s’arribi a un acord dins del marge del projecte per no perdre la feina feta ni els diners. També volen fer-ho ràpid perquè volen començar la intervenció al juny, en paral·lel a la de la superilla de l’Eixample.