Escolta aquesta notícia

Els dissabtes al matí l’espai de jocs de la Clariana de Glòries s’omple de famílies amb criatures. La zona pensada per als més menuts inclou ara també unes estructures de fusta adreçades sobretot a infants amb espectre autista, però a la pràctica hi pot jugar tothom. “S’ha dissenyat una oportunitat de joc per no crear frustració ni ansietat afegida, per jugar com qualsevol altra família hi ha aquestes estructures que ara estrenem i volem ampliar“, explica Joel García, director de l’Espai de Joc 0-99 de Glòries.

L’espai s’amplia amb la voluntat de ser més inclusiu, però també amb l’objectiu de ser cada cop més intergeneracional. A hores d’ara es treballa per incorporar propostes com ara jocs de taula tàctils per a persones amb dificultats visuals. I també l’espai obre a les vesprades, de les vuit fins a la mitjanit, una franja horària que van demanar els joves.

Jocs de fusta gegants

La iniciativa, que va néixer l’any 2023 com a prova pilot, ja està prou consolidada. Tanmateix, el joc no s’acaba aquí. Ara mateix disposen de diverses àrees i horaris per adaptar-se al màxim de perfils. Els divendres l’espai acull entitats i escoles, dissabtes s’hi aplega un públic més familiar i els diumenges hi ha més jovent.

A tocar de l’espai de jocs de taula i tradicionals s’hi han incorporat uns jocs de fusta gegants que atreuen la gent que passeja per la Clariana. És el cas del Ruben, que ha decidit aturar-se per provar un dels jocs amb els amics. “Ho hem vist, ens han ensenyat com jugar i ho hem provat, està molt bé”, comenta.

Una alternativa a les pantalles

L’Ajuntament explica que a banda del joc, aquest espai té una funció educadora. A l’espai hi ha dinamitzadors i experts que ajuden a entendre el funcionament d’uns jocs que es busquen amb una mirada amb perspectiva de gènere i no bèl·lica. Per ampliar l’oferta també s’hi inclou un assessorament intercultural.

Aquest espai es presenta també com una opció per aparcar els mòbils, tauletes i ordinadors. “La idea era no venir només aquí a jugar, sinó a socialitzar, i, a més a més, que sigui una alternativa a les pantalles. És a dir, els joves i gent gran poden venir a fer altres coses que no estar tot el dia a l’ordinador”, assenyala Pilar Lleonart, cap del departament d’educació de l’Ajuntament.

Comparteix a: