Espai Gos BCN demana una limitació dels dies i dels horaris per tirar petards durant la revetlla de Sant Joan per evitar el patiment dels gossos. El fet que els animals puguin tenir ansietat pel soroll dels petards la nit del 23 de juny i els dies previs ha fet que entitats en defensa del gos aixequin la seva veu perquè s’hi posi solució.

Àngela Coll, portaveu de l’entitat, explica que Sant Joan és una festa amb molta tradició i que no demanen prohibir-la, però sí que l’ús dels petards es limiti només a la nit de Sant Joan i a dos o tres dies abans.

“Ens tirem 15 dies amb petards a Barcelona. Es fa molt difícil. La gent pot marxar dos o tres dies amb el gos, però no dues setmanes. Això no afecta només els gossos, sinó també els ocells i la resta d’animals.”

 

Venda de petards a tocar d’àrees per a gossos

Alguns usuaris han denunciat a les xarxes socials que l’Ajuntament ha instal·lat punts de venda de petards a tocar d’àrees d’esbarjo per a gossos de la ciutat. És el cas del pipican que hi ha situat al Parc de la Pegaso de Sant Andreu. Àngela Coll ho atribueix a una “manca de sentit comú” per part de l’Ajuntament, ja que molts nens que compren els petards els tiren pels voltants de la parada i, per tant, també de l’espai dels gossos.

Punt de venda de petards al parc de la Pegaso

Espai Gos BCN ja ha anunciat que portarà aquesta situació a l’Ajuntament perquè el nou govern municipal faci correccions en un futur. En les hores prèvies a la revetlla de Sant Joan algunes persones amb gos han aprofitat per treure a passejar i fer córrer l’animal, ja que fer-ho al vespre i a la nit, un cop comencin a esclatar els petards a molts carrers i places de Barcelona, serà difícil.

Consells si el teu gos té por dels petards

Durant la nit del 23 de juny és força comú que un gos tremoli o s’amagui sota de la taula o del llit. El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona dona consells als tinents de gos perquè passin una revetlla de Sant Joan com més tranquil·la millor:

  • Evitar exposar molt directament l’animal al soroll dels petards durant la revetlla.
  • Aïllar el màxim possible l’animal del soroll.
  • Tancar finestres i persianes i posar televisió o música per camuflar l’impacte dels petards.
  • Acostumar-los als sorolls d’un petard progressivament durant els mesos previs per dessensibilitzar-los.
  • Si no funciona el tractament previ, relaxar-los amb complements nutricionals al menjar o amb feromones a través d’un difusor o un collar.
  • Si cap de les dues anteriors funciona, donar-los medicaments forts, però amb precaució i amb supervisió veterinària pels efectes secundaris que poden tenir.