Després de dues setmanes i mitja de curs, les escoles no s’estan comportant com un focus de transmissió comunitària. Ho ha afirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que assegura que “estem fent un seguiment molt exhaustiu i molt exacte” del col·lectiu. Amb les dades a la mà, Ramentol ha conclòs que “les escoles no es comporten com a amplificadors del contagi del coronavirus” i reitera, per tant, el que ja va dir el conseller d’Educació, que són espais segurs.

Segons les dades de Salut, des que va començar el curs escolar s’han fet 35.000 tests PCR en entorns educatius, ja sigui a les aules o als contactes estrets. Un 87 % de les proves fetes als grups bombolla no han detectat cap altre positiu que l’inicial. En un 7 % dels casos, l’alumne havia contagiat la covid-19 a una sola persona més. I, en un 4 %, a dos contactes. Uns percentatges que Ramentol ha qualificat de “molt baixos” i que creu que “reforcen l’opció d’obrir les escoles”.

Al conjunt de Catalunya hi ha actualment 1.201 grups confinats, dels quals 253 corresponen a Barcelona. Es localitzen en 166 centres, és a dir, que més del 80 % de les escoles i instituts barcelonins funcionen amb normalitat, sense que s’hi hagi detectat cap cas de coronavirus. Tot i això, Salut creu que el context epidemiològic no fa aconsellable que es retiri l’obligació de portar mascareta a l’aula a partir dels sis anys.

Cribratges, de moment, fora de Barcelona

L’estratègia de fer cribratges massius a les escoles queda, de moment, fora de Barcelona. Tot i que el Departament de Salut ha remarcat que dependrà de l’evolució de la situació, ara per ara no hi ha cap centre de la ciutat on estigui previst fer-ne. Fins ara l’únic lloc on n’hi ha hagut és a l’Escola Barrufet de Sants.

Més enllà dels cribratges massius, als centres educatius també es fan proves als grups bombolla en què hi ha hagut un positiu, uns tests que s’haurien de fer l’endemà del diagnòstic, però que en alguns casos s’endarrereixen per manca d’efectius. Segons Ramentol, cada dia se’n detecten 40 a la ciutat. Per arribar a fer totes les PCR en el menor temps possible, ha avançat que les unitats mòbils, sobretot d’àmbit metropolità, es reforçaran amb la participació d’entitats del tercer sector i ONG. 

I si un alumne ja ha passat la covid-19?

En cas que s’hagi de confinar un grup bombolla, però un dels alumnes ja hagi passat la malaltia i, per tant, “ni contagia ni es pot contagiar” de covid-19, el Departament d’Educació deixa a criteri del centre decidir si ha de quedar-se a casa o si pot incorporar-se a un altre grup estable. D’aquesta manera, segons la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, es vol “garantir que l’organització del centre no es vegi alterada”.