Les escoles dels barris amb més dificultats econòmiques de la ciutat, com l'escola Antaviana de les Roquetes, són testimoni directe dels problemes de moltes famílies per arribar a final de mes i poder alimentar correctament els infants. FRANCESC FREIXANET, director de l'Escola Antaviana "Nosaltres hem detectat que des que va començar la crisi hi ha nens que mengen poc, que no mengen, que es malnodreixen o simplement que estan sols a casa a l'hora de dinar cuidant germans més petits." Dels 212 nens que es queden a dinar en aquesta escola, bona part han estat beneficiaris d'una beca menjador, això sí, amb dos mesos de retard. Una ajuda de l'Administració imprescindible que garanteix un àpat ben equilibrat com el que han fet avui. IVÁN PÉREZ "De primer hem menjat arròs amb tomàquet, de segon peix amb enciam i de tercer pera." Cada vegada més nens han de conviure amb situacions molt dures a casa. Espais com el Centre Obert Glamparetes, adscrit a Càritas, intenten pal·liar els efectes de la crisi en els menors en risc d'exclusió social. SERGI BOTA, director del Centre Obert Glamparetes "En el context familiar es poden trobar amb situacions molt límit en què les situacions d'estrès poden ser molt freqüents.(...) I, per tant, aquí han de trobar un espai on puguin trencar amb aquest context límit familiar, sortir d'aquesta angoixa que viuen." Per aconseguir-ho, el centre els ajuda en molts aspectes. Els nens berenen junts cada dia per aprendre a millorar els hàbits a taula. També se'ls facilita una hora diària de reforç escolar. Tot plegat, per evitar que la complicada situació que pateixen els afecti en el seu aprenentatge.

La situació econòmica límit de moltes famílies afecta de ben a prop les criatures. Les escoles dels barris més empobrits de la ciutat, com és el cas de l’Escola Antaviana de les Roquetes, treballen conjuntament amb els serveis socials i diverses ONG per protegir els infants més vulnerables. Les beques menjador, que aquest any han arribat amb dos mesos de retard, són per a alguns nens l’únic àpat nutricionalment equilibrat que fan. Des de l’Escola Antaviana demanen a l’Administració que aturi les retallades, com la supressió de les beques per la compra de llibres, ja que moltes famílies amb infants no tenen cap recurs per fer front a les despeses pròpies dels menors.

L’Escola Antaviana també potencia les activitats extraescolars perquè els infants puguin evadir-se del context que viu la família i treballen el reforç escolar perquè la crisi no deixi petjada en el seu expedient acadèmic. Els nens en risc d’exclusió social també tenen el suport de diverses entitats que els acullen un cop surten de l’escola, com el Centre Obert Glamparetes, adscrit a Càritas, que els donen berenar i també els ajuden a fer els deures.

Durant aquest 2012 Càritas ha ampliat els recursos destinats a les famílies amb infants. La responsable de l’àrea de programes i serveis de l’entitat, Mercè Darnell, ha explicat a BTVNotícies que cada vegada hi ha més famílies que necessiten ajuda, i ajudes cada cop més importants. “A alguns els hem d’ajudar a pagar el lloguer, l’alimentació, i fins i tot, els subministraments bàsics”, explica Darnell. Càritas també ha augmentat a Barcelona les places en centres per a adolescentes i per a joves en risc d’exclusió. També s’ha ampliat el servei d’atenció a les dones embarassades i amb nadons, i ha obert un centre per a famílies vulnerables amb fills menors de sis anys a la Barceloneta. De cara al primer trimestre de 2013 s’obrirà un segon centre a Nou Barris.