Els 80 alumnes de quart d’ESO de l’Institut Jaume Balmes, a l’Eixample, s’han quedat sense viatge de final de curs. Almenys de moment. Diumenge havien de viatjar a la Toscana però, finalment, el centre ha decidit ajornar-lo davant dels casos de coronavirus al nord d’Itàlia, i buscar una altra destinació alternativa. Ho ha explicat a ‘El matí de Barcelona’, Albert Daví, coordinador pedagògic de l’Institut Jaume Balmes i coordinador del viatge dels alumnes d’ESO. Daví confessa que l’altre viatge d’intercanvi d’estudiants previst per a finals de marc a la Llombardia està en espera del que pugui passar els propers dies.

La decisió depèn de cada centre

Daví reconeix que hi ha molts altres instituts que estan en aquesta mateixa situació, i que van prendre la decisió d’ajornar el viatges de comú acord amb les famílies en una reunió aquest dimecres. Tot i això, des del Consorci d’Educació de Barcelona han assegurat a betevé que no han rebut un nombre significatiu de consultes sobre aquesta qüestió. El Consorci remet als centres la nota del Departament d’Educació, que aquest dimecres recomanava no viatjar a les regions italianes del Piemont, el Vèneto, la Llombardia i l’Emília-Romanya, mentre les autoritats sanitàries d’aquests països no aixequin les mesures de control o bé les autoritats internacionals emetin noves recomanacions.

Podeu escoltar aquí l’entrevista completa a Albert Daví, coordinador pedagògic de l’Institut Jaume Balmes:

Les agències de viatges fan mans i mànigues

Les agències de viatges especialitzades en sortides escolars estan fent mans i mànigues per mirar de reconduir la situació. En la majoria dels casos si la destinació és Itàlia s’intenta canviar el viatge cap al nord d’Europa. Budapest, Berlín, Zagreb o Viena són algunes de les ciutats que acolliran molts dels estudiants que no han pogut arribar a Itàlia. En la majoria dels casos les reserves d’hotel es perden però les agències intenten, si es pot, recuperar almenys els bitllets d’avió. Algunes companyies aèries admeten realitzar canvis de destinació sense cost i d’altres acaben demanant un suplement si l’agència i l’escola canvien de parer. Per exemple, un grup d’estudiants tenien programat el viatge a Venècia i finalment, amb un suplement de 100 euros per alumne, han pogut canviar l’itinerari i finalment faran la sortida a Viena.

ACAVE demana a Educació que rectifiqui

Precisament el president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges (ACAVE), Martí Sarrate, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que ha enviat una carta al Departament d’Educació demanant-los que rectifiquin. Sarrate reclama a la conselleria que “la informació que es difongui sigui la real”, la que apareix al web del Ministeri d’Exteriors, que és qui marca la paula dels països on està recomanat o no viatjar. Segons aquesta pàgina, únicament es recomana no viatjar a la Xina, a l’Iran i a algunes zones de Corea del Sud. En canvi, no es diu res d’Itàlia (com diu la nota de la conselleria), ni tampoc del Japó i Singapur, dos països als que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, també va recomanar no viatjar-hi. De fet, ACAVE també ha enviat una altra carta al ministre de Sanitat demanat que rectifiqui i que no contribueixi a desorientar els consumidors.

Podeu escoltar aquí l’entrevista completa a Martí Sarrate, president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges (ACAVE):