L’escola els Xiprers està situada al Parc Natural de la Serra de Collserola. El pati dels 215 alumnes de primària d’aquest centre públic és bàsicament un tros de bosc. Fins ara, ja l’utilitzaven per fer-hi un quart de les classes i des d’aquest curs, han començat a fer-hi el 90 % de les classes a l’exterior. Amb la pandèmia de la covid-19, el centre ha decidit fer un pas més cap a les classes a l’aire lliure per prevenir els contagis i els alumnes i les seves famílies aplaudeixen la decisió.

“Al bosc estem més alegres i concentrats”

Els alumnes prefereixen fer classe a l’exterior perquè diuen que tenen més espai i se senten més lliures, així com també es concentren més. “S’està molt millor al bosc perquè pots respirar millor i et sents més lliure”, diu l’Ethel Palacios. “A la classe t’agobies més perquè no pots estirar la vista i descansar el cap una estona. Aquí pots mirar els arbres, algun ocell passa per aquí, tot el grup està més alegre”, diu l’Aila Escolà.

L’aire lliure millora el comportament dels nens

Des de l’escola asseguren que fer les classes a l’aire lliure millora el comportament dels nens i n’estimula la seva curiositat. “Parles de la fotosíntesi i estan veient el terra, l’aire, els núvols, el sol, llavors els venen més preguntes, i això és molt positiu pels projectes perquè obre la mirada“, explica l’Alba Garcia, tutora de 5è d’Els Xiprers. També fa anys que l’escola fa activitats a la natura, també fora del centre.

Famílies compromeses

Passar de l’aula a l’exterior vol ser molt més que un canvi d’ubicació de les classes. La intenció és que el bosc es converteixi en un nou espai d’aprenentatge per als infants i, per això, el professorat fa temps que s’està formant. Les famílies dels infants estan implicades i fa anys que van de la mà de l’escola per evolucionar cap a una escola que ensenya més en contacte amb la natura.

Escoles amb contacte amb la natura

Tot i que a Catalunya hi ha diverses escoles bosc, Els Xiprers no se’n considera una, ja que no compleix tots els requisits de la Xarxa d’Escoles Bosc de Catalunya. Les ràtios de les escoles bosc han de ser de 10 alumnes com a màxim i l’eina principal d’aprenentatge ha de ser l’entorn natural, permetent la manipulació de l’entorn com l’escalada, fang o aigua i a través del joc lliure.

L’escola amb menys contaminació de la ciutat

El centre, a més, té el privilegi de ser l’escola amb menys contaminació de la ciutat amb 12.67 µg/m3, segons el web que mesura la contaminació atmosfèrica de Barcelona. Un projecte que va impulsar Eixample Respira per poder fer la comparativa, ja que en les escoles d’aquest districte és on més contaminació es registra. Quan van fer pública la medició, al novembre de l’any passat, van constatar que el 30 % de les escoles  superen els nivells de contaminació recomanats.  La preocupació per millorar l’aire i la seguretat dels entorns escolars està a l’agenda de la majoria de centres de la ciutat.