El curs escolar encara el final del primer trimestre. Un inici de curs que ha estat especialment intens a l‘Escola de Segones Oportunitats, que es va estrenar al setembre. Hi estudien 30 joves en situació de vulnerabilitat social, que havien deixat els estudis. Al centre els orienten i els acompanyen per reconstruir la seva trajectòria vital i educativa.

El perfil dels joves

La majoria dels estudiants tenen entre 16 i 19 anys i una tercera part són noies. La majoria no ha finalitzat els estudis de l’ESO i han accedit al servei a través de derivacions dels Serveis d’Orientació Pla jove del Consorci d’Educació i dels Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament. A l’escola reben atenció individualitzada i assessorament en el seu pla formatiu. La comissionada d’Educació, Maria Truñó , explica que “és un servei de molt de sastre, de molta artesania, perquè s’han de construir els suports formatius molt a la mida dels interessos i dels projectes vitals de cada nano”. De fet, aquí no hi ha notes ni avaluacions. El que es vol és frenar el fracàs escolar. 

Un centre pioner a Barcelona

L’escola està situada al barri de Navas i és el primer centre d’aquestes característiques, 100 % públic, a la ciutat. S’ha dissenyat basant-se en altres experiències similars catalanes, basques i europees. Dues entitats amb experiència en aquest sector són les encarregades de gestionar el projecte. Es tracta de Salesians Sant Jordi, que té quatre escoles d’aquests tipus i que atén cada any uns 700 joves; i la Fundació el Llindar, que impulsa diverses iniciatives encaminades a orientar persones en la recerca de feina.

De moment, encara és aviat per fer un balanç del projecte. Segons els responsables, caldrà esperar al 2021 per veure’n els resultats. Tot i això, afirmen que el fet que l‘assistència a classe volti el 80 per cent ja dona pistes del llarg recorregut que podria tenir la iniciativa.