L’Escola Pau Romeva és un dels 10 centres educatius del districte de les Corts que es presenten a la First Lego League de Barcelona. Un equip de nois i noies de cinquè i un de sisè participaran en la prova classificatòria que se celebrarà aquest dissabte a la UPC, al Campus Nord. Tots dos equips han dissenyat projectes científics relacionats amb l’espai, la temàtica d’aquest any. La First Lego League és una competició pensada per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre els més petits.

Una prova que potencia la cooperació

Durant més de 10 setmanes, les escoles han treballat amb els alumnes el disseny dels projectes científics. Segons assegura Montse Buj, cap d’estudis de l’Escola Pau Romeva, hi han participat tots els alumnes de cinquè i sisè, tot i que després s’han triat grups de 10 representats per defensar les propostes a les proves classificatòries de la First Lego League. Segons Buj, “tots els alumnes senten seu el projecte i és una gran oportunitat perquè treballin en equip, justament ara que les escoles aposten tant pel treball cooperatiu”. A la Lego League es valoren tres aspectes: la viabilitat del projecte científic, l’habilitat dels nois i noies per moure un robot fet amb peces de Lego i els valors que s’associen al seu projecte.

Un sistema per eliminar residus a l’espai

Els nois de cinquè de l’escola, per exemple, han ideat un sistema que permet cremar, compostar i eliminar els residus de menjar dels astronautes quan són a les estacions espacials. Per fer-ho, han consultat els seus dubtes amb professionals del sector. Per presentar el projecte, han creat una maqueta i han dissenyat el vestuari que portaran a la presentació.

En la trobada de dissabte a la UPC hi participaran 20 grups de nois i  noies d’entre 10 i 16 anys. Molts d’ells són del districte de les Corts, on el Centre de Recursos Pedagògics fa anys que treballa conjuntament amb les escoles per potenciar el projecte. El grup guanyador haurà d’enfrontar-se als equips classificats a la resta de tornejos de la First Lego League Barcelona.