L’Escola Octavio Paz, a Navas, ha engegat el curs amb el mar com a protagonista del seu projecte de recerca. Tots els alumnes treballaran i investigaran sobre el mar els propers mesos. Per fer-ho, el centre ha creat una aliança amb sis institucions i entitats, que els ajudaran a aprofundir en el tema. Són: Open Arms, el Museu Marítim de Barcelona, Vela Barcelona, la Facultat de Nàutica de Barcelona UPC, la Fundació CRAM i l’Escola del Mar de Badalona. Open Arms ja ha començat la col·laboració amb el centre impartint un projecte de formació nou que s’anomena Educació per a la Llibertat.

Un programa educatiu que genera consciències

L’Escola Octavio Paz és el primer centre on l’ONG Open Arms imparteix el programa Educació per a la Llibertat des de P3 fins a sisè de primària. De fet, l’entitat ha començat a fer aquestes sessions aquest curs i, de moment, ho ha fet a una desena d’escoles catalanes. L’assessora pedagògica d’Open Arms, Ángeles Schjaer, parla així del programa: “Es tracta d’una metodologia amb què expliquem la nostra missió al mar i ara també al Senegal. Parlem de drets humans, d’empatia i procurem desenvolupar el pensament crític en els nens. A través dels nostres ulls volem que els infants prenguin consciència que són molt afortunats de viure i créixer aquí a Catalunya”. Els voluntaris que van a les escoles donen testimoni de les missions en les que han participat, però contextualitzen el que han viscut i vist a partir d’explicacions sobre geografia, geopolítica i història.

El mar com a projecte pedagògic transversal

Els alumnes treballaran aquest curs totes les competències i desenvoluparan el treball globalitzat que caracteritza el centre des del 2015 amb el mar com a projecte transversal. Xavier López, el director de l’Escola Octavio Paz, es mostra entusiasmat amb el projecte i amb les aliances que l’escola ha fet aquest curs: “El mar obre infinitat de preguntes i reptes per anar assolint al llarg del curs. I les sis institucions que col·laboraran amb nosaltres ens ajudaran a complementar el nostre projecte. Estem convençuts que podrem treballar valors com els drets humans, la solidaritat, la importància de l’aigua per al planeta o el rebuig als plàstics que es llancen al mar”. L’Escola Octavio Paz va guanyar el Premi Educació 2019 al maig i aquest curs 2019-2020 té 227 alumnes.