“La revolució de les joguines” és el títol de la sèrie de tres vídeos que la comissió de gènere de l’Escola Fructuós Gelabert de Barcelona ha difós amb motiu de la campanya de Nadal. L’últim dels tres vídeos es va publicar aquest dimecres, 12 de desembre, i culmina el que ja s’apunta en els dos primers capítols: en el primer, les joguines es planten contra la divisió sexista, que els classifica segons si són més adients per als nens o les nenes.

En el segon, s’organitzen per elaborar pancartes i lemes per a una gran manifestació.

I en el tercer, es manifesten conjuntament. “Ni rosa ni blau, qui ens separi és un babau!”, “Amb les joguines no s’hi juga” o “Mucho estereotipo, poca diversión” són alguns dels lemes que utilitzen les joguines per denunciar la classificació sexista que en fan les campanyes comercials, les botigues o les empreses fabricants. En el vídeo hi apareixen fins i tot el Pare Noel i els Reis Mags, que demanen “implicació a tots els actors que tenen pes al Nadal” i també “als pares i mares” i els nens i nenes perquè “s’expressin amb les seves cartes.”

Creat íntegrament pels pares i mares

La comissió de gènere de l’Escola Fructuós Gelabert es va crear a finals del curs passat per la “preocupació per com el tema del gènere es manifesta a la vida familiar i a l’escola”, segons ha explicat a betevé una de les mares de l’escola, Laia Cirera. Tenien la intenció de fer una campanya per Nadal contra la classificació de les joguines per sexe, i després de diverses reunions i tenint en compte el context de mobilitzacions dels darrers mesos, van decidir donar-li forma de manifestació.

“Volíem que fossin tres accions diferents, per crear expectatives en els infants i també en les famílies”, explica Cirera. Així, la comissió va anar modelant la idea amb la supervisió de la direcció del centre. “Entre la gent de la comissió hi ha gent de l’audiovisual: de realització, guió, producció…”. Tots plegats es van reunir tot un diumenge al gimnàs de l’escola i van gravar els tres vídeos.

El sindicat de les joguines

Paral·lelament a la difusió dels vídeos, la comissió ha fet una campanya gràfica a l’escola, amb carnets del “sindicat de les joguines” per a cada alumne i fotografies de cada nen amb una joguina seva, amb les quals han empaperat l’entrada de l’escola. Fins i tot han editat falses portades de diari que donen cobertura de la manifestació de les joguines.