MONTSE FERNÁNDEZ, presidenta de la Coordinadora d'Escoles Bressol "Sempre ens han donat una mica de llargues, diuen que sí, que és veritat que el 0 a 3 és important però a l'hora de la realitat, la veritat és que no som importants perquè ens treuen del pressupost." CARLES CAÑO, pare "L'escola bressol on anem estan fent un esforç per mirar que això no suposi un augment en el que paguem els pares però ja ens van avisar que si no donen subvenció això serà insostenible."

“Salvem el 0-3!”, canten les famílies concentrades a la plaça de Sant Jaume per reclamar que els ajuts per a l’escolarització dels seus fills no desapareguin. Denuncien que, per primer cop en 30 anys de l’actual sistema educatiu, enguany no hi ha cap partida prevista al pressupost de la Generalitat per ajudar econòmicament les escoles bressol concertades, que són privades però sense afany de lucre. En total, es tracta d’uns 200 centres, on hi ha escolaritzats més de 15.000 nens de menys de tres anys.

Des de l’any passat que es mobilitzen i la lluita ha donat alguns fruits. Després de manifestar-se ja en altres ocasions a la plaça de Sant Jaume, recollir signatures, enviar cartes al Departament d’Ensenyament i al síndic de greuges, el 17 de gener passat va sortir publicada al DOGC la convocatòria de subvenció corresponent al curs 2013-2014. Això sí, reduïda a menys de la meitat: de 720 € per infant i curs a un màxim de 300 €, que no arribaran efectivament a les escoles bressol fins d’aquí a sis mesos. Ensenyament ha arribat a acords amb les diputacions provincials perquè es facin càrrec de la resta de la subvenció i la de Barcelona ja ha aprovat la convocatòria corresponent, tot i que per un 50% de la quantitat que proposava la Generalitat.

En tot cas, les subvencions del curs passat ja estaven previstes als pressupostos de la Generalitat, cosa que no passa al pressupost d’enguany. Per això, aquestes famílies temen que el govern català pretengui eliminar tots aquests ajuts a l’escolarització dels infants de zero a tres anys. Diuen que el Departament d’Ensenyament no ha mostrat cap intenció d’obrir una nova convocatòria i segueixen reclamant poder reunir-se amb la consellera Rigau.